Анкета сочи преднина на македонците, които са за членство в ЕС и НАТО

Анкета сочи преднина на македонците, които са за членство в ЕС и НАТО

41,5% подкрепят Договора за името на Македония, докато 35,1% са против него

 

По данни от последната анкета на Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС), проведена от агенция М-проспект, разликата от 6,4% е в полза на македонските граждани, отговорили положително на въпроса „Искате ли да се върви към членство в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора с Гърция“. Допитването е направено в периода от 24 юли до 1 август, предава скопският телевизионен „Канал 5“, цитиран от „Фокус“.

Според резултатите от допитването 41,5% подкрепят Договора за името, докато 35,1% са против него. „С 41,5% води „да“ по въпроса за името на БЮРМ“ (Бивша югославска република Македония) според анкета“; „Разделение сред гражданите на БЮРМ преди референдума“, „Изследване – БЮРМ: преднина с 6.5% за „да“ за Договора от Преспа“, „В Скопие води „да“, изборите са възможен сценарий“, са част от заглавията във вчерашните онлайн издания на гръцките медии.

„Вярваме, че мнозинството от гражданите на референдума ще се произнесат за Македония като член на ЕС и НАТО и ще посочат на депутатите, че това е бъдещето, което желаят за своите деца и семейства“, подчерта вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска в интервюто пред „Канал 5“.

Министърът отбеляза още, че всички главни политически партии подкрепят провеждането на референдум. По нейните думи, основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ говори за нуждата от референдум от 10 години. Междувременно в Гърция коалиционният партньор в правителството на Алексис Ципрас и министър на отбраната Панос Каменос заплаши, че преди Договора за името да стигне до парламента в Атина, неговата партия „Независими гърци“ ще напусне правителството. Каменос, в интервю за радио „Реал ФМ“, в сряда отново повтори, че неговата партия няма да отстъпи от позициите си, както и че би трябвало и гръцките граждани да могат да решат дали одобряват договора или не на референдум, отбелязва скопската телевизия.

В същото време в Македония е в ход подготовката за референдума, а от четвъртък до 23 август започва проверка на данните в избирателните списъци за неговото провеждане на 30 септември. Политическата партия Левица вчера обяви, че ще бойкотира референдума за името и внесе искане за оценка на конституционността и законността на решението за свикване на референдум, взето от парламента на Република Македония.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio