Двама депутати от Венецуела ще бъдат съдени заради атентата срещу Мадуро

Двама депутати от Венецуела ще бъдат съдени заради атентата срещу Мадуро

Венецуелската опозиция определи като безотговорни опитите вината да бъде хвърлена върху нея

Двама депутати от Националната асамблея на Венецуела вероятно ще бъдат лишени от имунитет и съдени за съпричастност към опита за атентат срещу президента на страната Николас Мадуро.
„Утре в 11 часа сутринта (18 часа българско време) ще се проведе заседание на Конституционната асамблея (КА). Единствена точка от дневния ред — лишаване от имунитет на депутатите, замесени в скорошния опит за убийство на президента Николас Мадуро“, написа в Туитър председателят на КА Дюсадо Кабело.
Преди това по националната телевизия показаха запис с признанията на Хуан Монастериос Ванега, един от задържаните във връзка с атентата, който посочи имената на двама опозиционни депутати: Хулио Борхес и Хуан Рекесенс.
По-рано в обръщение едновременно по националното радио и телевизия, Мадуро също отправи обвинения към Борхес и Рекесенс. И двамата обвинени са от партията „За справедливост“, която разполага с 33 места в 167-местния парламент на Венецуела.
Борхес, който е бивш председател на парламента, е сред най-изтъкнатите лидери на опозицията и в момента се намира извън страната. Представители на венецуелската опозиция определиха като безотговорни опитите вината за покушението да бъде хвърлена върху тях.
Атентатът срещу президента на Венецуела беше извършен по време на честванията в столицата Каракас по повод 81-годишнината от създаването на Националната боливарска гвардия. Безпилотни летателни апарати, натоварени с експлозиви, опитаха да се доближат до подиума, но бяха обезвредени от силите за сигурност. Президентът и висшето ръководство на страната останаха невредими, но сред силите за сигурност има седем пострадали.
АФП и БГНЕС

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio