Покушение срещу венецуелския президент Мадуро с дронове (обновена)

Покушение срещу венецуелския президент Мадуро с дронове (обновена)

Според представители на местните власти пожарникарите са установили, че става дума за избухване на газ в апартамент

 

Венецуелският президент Николас Мадуро претърпя опит за покушение, когато няколко дрона с поставени на тях взривни вещества бяха детонирани близо до него, докато изнася реч на военна церемония, заяви правителството, добавяйки, че са били ранени 7 войници.

„Това е нападение срещу президента Николас Мадуро“, каза министърът на комуникациите Хорхе Родригес след инцидента, който се случи по време на предаване на живо. Държавната телевизия показа, че Мадуро поглежда объркан нагоре по средата на речта си, когато се чува взрив, а след това униформени членове на националната гвардия на Венецуела, подредени за парада, внезапно разбиват редиците и се разбягват, предава АФП.

Родригес заяви, че „експлозивни устройства са детонирани близо до президентския подиум“ и на няколко други места по време на парада, проведен в центъра на Каракас. Мадуро е излязъл от инцидента напълно невредим и в този момент изпълнява обичайните си задължения и поддържа постоянен контакт с висши политически служители, министри и висши военни лица, каза Родригес.

„Въпреки това взривовете причиниха наранявания на 7 военни служители от Националната гвардия. Те са настанени за лечение в болница“, каза той. Парадът, на който Мадуро е присъствал, е по повод отбелязването на годишнината от създаването на Конституционното събрание – орган, който има правомощията да пренаписва Конституцията на страната, да разпуска държавни институции, като например контролирания от опозицията Конгрес и да уволнява дисидентите.

АП обаче съобщи, че според представители на местните власти пожарникарите са установили, че става дума за избухване на газ в апартамент, намиращ се близо до мястото на речта. От прозорец в разположена наблизо сграда се издигал дим, съобщи АП, припомняйки, че венецуелските власти често обвиняват опозиционери в заговори за свалянето на президента.

В коментар скоро след като държавната телевизия излъчи инцидента, прекъснал речта му, Мадуро обвини за нападението президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос. „Това беше една атака с цел да ме убият. Те се опитаха да ме убият днес. Нямам съмнения, че името Хуан Мануел Сантос стои зад тази атака“, каза Мадуро в предаване по държавната телевизия.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio