Тръмп и Юнкер обявиха прекратяване на търговския огън

Тръмп и Юнкер обявиха прекратяване на търговския огън

ЕС и САЩ ще работят за изглаждане на противоречията, довели до опасно покачване на напрежението помежду им

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер постигнаха споразумение да не въвеждат нови наказателни тарифи и да намалят бариерите пред трансатлантическата търговия.

Лидерите се съгласиха да разширят вноса на американски втечнен газ в Европа. Наред с това Тръмп и Юнкер се договориха да намалят митата за внос на индустриална продукция, включително на автомобилите. Засега няма да бъдат въвеждани нови мита поне докато

Юнкер отиде във Вашингтон, за да опита да деескалира напрежението между ЕС и САЩ на фона на рисковете от опустошителна търговска война, и след срещата с американския президент Доналд Тръмп заяви: „Това беше добра и конструктивна визита. Когато бях поканен от президента Тръмп, имах само едно намерение – да постигна сделка. И я постигнахме.“ „Днес се съгласихме преди всичко да работим заедно за постигане на нулеви митнически тарифи, нулеви немитнически бариери и нулеви субсидии за промишлените стоки извън автомобилния сектор“, обяви на свой ред Доналд Тръмп новината, на която се надяваха от двете страни на Атлантика.

След продължилия около два часа разговор с председателя на ЕК Доналд Тръмп коментира: „Надявам се, че ще можем да измислим нещо за по-справедлива търговия с Европа.“ Юнкер го увери: „Ние сме близки партньори, съюзници, а не врагове. Трябва да работим заедно.“ Той предложи ЕС да внася повече американска соя и втечнен природен газ, както и да намали митата върху някои стоки от САЩ. Председателят на ЕК допълни, че двете страни ще се въздържат от допълнителни мита, докато протичат търговски преговори.

Американският президент отиде още по-далеч и предположи, че ще се намери решение както за тарифите, които САЩ наложиха върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, така и на контрамитата, които Брюксел въведе върху американски стоки.Той обяви „нова фаза в отношенията“ между двата търговски блока, приветствайки „този голям ден за свободната и честна търговия“. И допълни: „Започваме преговорите сега, но знаем много добре накъде отиваме“. По думите му е сключена договорка и за увеличаване на търговията в сферата на услугите и земеделието.

Преди срещата в Белия дом напрежението между Брюксел и Вашингтон опасно се покачваше, а Тръмп нарече ЕС враг по отношение на търговията. Редица западни дипломати с дългогодишен опит в трансатлантическите връзки твърдят, че пукнатините между ЕС и новата американска администрация са надминали политическите неразбирателства от миналото. „Държавният департамент все още не е предприел ясна политика спрямо Европа, която може да донесе някакъв ред или да подреди приоритетите на Тръмп. Например той приветства Brexit, но не даде ясно да се разбере какви ще са бъдещите отношения с Обединеното кралство. Съществува още по-голяма несигурност за политиката спрямо Русия“, посочва анализ на Politico.

Тръмп даде началото на търговската война с решението да се наложат мита от 25% върху вноса на стомана и от 10% върху вноса на алуминий. ЕС отговори с тарифи върху емблематични американски стоки за 3.2 млрд. долара. Вторият рунд стана реален след заплахата на Тръмп да въведе мито от 25% върху вносните превозни средства, което би засегнало европейски износ за около 50 млрд. долара. Стратегията на американския президент целеше да постигне напредък по връщането на автопроизводителите в САЩ преди частичните избори за Конгрес тази есен, както и да изчисти страната от европейските коли. Брюксел пък контрира, че изготвя нов списък с американски стоки, които да обложи в отговор.

„Имахме голям ден, много голям“, заяви Тръмп по време на съвместната пресконференция в Белия дом.

„Сега започваме преговорите, но знаем в каква посока вървят“, добави американският държавен глава. Той похвали „новата фаза“ в търговските отношения с Европа.

Новото споразумение намали напрежението, което се наслои, след като Тръмп се закани да въведе допълнителни мита за вноса на автомобили от ЕС.

Снимка: Ройтерс

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio