Специализираният съд е маша на управлението на ГЕРБ, от него няма никаква нужда

Специализираният съд е маша на управлението на ГЕРБ, от него няма никаква нужда

В първата част на интервюто с адвокат Николай Хаджигенов можете да прочетете защо според него прокуратура, МВР и следствие трябва да бъдат заличени и изградени наново – с ясни правила и нови хора. Сега „Студия Трансмедия“ ви представя втората част от разговора.

 

Казвате, че на прокурорите работата не им е да пишат обвинителни актове, а да се грижат за спазването на закона. Да няма обаче норма, колко обвинителни актове трябва да бъдат написани за израстването в йерархията?

 

  • Ако позволите шегата – за тези 15 000 страници обвинителен акт по делото КТБ сигурно са им плащали на знак. Защото за подобно нещо няма логично и правно обяснение. Откакто това беше обявено от прокуратурата твърдя, че във Вселената няма такъв обвинителен акт с 15 000 страници. Затова единственото нещо, което ми хрумва, и то е полусериозно е, че са им плащали на знак. Да, съгласен съм, че делото може би е сложно, но те го усложниха до безобразие. Нямаше проблем да го разделят, да го опростят. Може би щеше да има вече някой в затвора.

 

А това не е ли механизъм за миниране на делото от самата прокуратура? Още в началото му?

 

  • Аз съм сигурен, че Гешев и компания искат неистово да осъдят всички. Това е видно от интервютата, които дават. Но това не се прави така. Не става да запалиш моторетката и да се качиш на Луната. Правният начин не е това. Това е някакъв гол ентусиазъм, подплатен с някаква вяра. Но вярата в светлото бъдеще остана в мавзолея, който съборихме преди 20 години. Тук трябва да се вложи мисъл и познаване на правото. И да, това дело е минирано изначално, защото ако изобщо тече някаква мисъл, тя е само „как да изпълним по-добре съответната поръчка“. Като тук искам да подчертая, че КТБ още докато я награждаваха за Банка на годината за мен беше откровено мръсна. Най-малкото като погледнеш предложенията, които имаха като преференциални лихвени условия – забележете за следователи, прокурори, съдии. Това е непазарен механизъм. Привличането на конкретен тип вложители от правосъдието – следователи, прокурори и съдии означава, че има нещо не в ред. Това е умно действие, но то е в най-добрия случай на ръба на закона. И при всички положения не е морално.

 

Е, очевидно не е и толкова ефективно.

 

  • Не съм сигурен колко е неефективно. КТБ стоя до последно и ако не я бяха съборили кафявите медии на Пеевски и компания, тя още щеше да е банка. Вероятно. Тя беше банка бутик в началото и тогава най-вероятно всичко е било „шест“. Откакто се намесиха там политици, положението се промени. Това се случи в управлението на ГЕРБ, впрочем. Държа на това уточнение, защото тези мръсни игри ги направи ГЕРБ. Те сега сочат, че Цветан Василев бил лош, да, сигурен съм, че не е много хубав, но те играха заедно. Със сигурност в КТБ е имало мръсни неща, но не e това начинът да ги хванеш. Точно обратното е, защото след колко – 15 години дела – най-вероятно ще ги оправдаят всичките. Защото това, което прави прокуратурата, е малоумие. Ако ги бяха разделили на отделни деяния, отделни дела и т.н., можеха вече да са приключили.

 

Един от адвокатите към Съда по правата на човека в Страсбург излезе наскоро със становище, че правата на депозантите в КТБ са били нарушени, защото България не е транспонирала европейското законодателство за бързо изплащане на гарантираните депозити. Ако правилно разбирам, вложителите ще могат да претендират за щети към държавата?

 

  • Точно така е. Когато стигнат до Страсбург те ще си получат обезщетението. Т.е. ние ще има платим още веднъж. С КТБ се случиха много глупави неща. КТБ я крадат вече четвърта година. В банката, че вероятно са извършени престъпления, това не го спорим. Но факт е, че банката все още има имущество, което се краде. Т.е. банката можеше да се спаси и вероятно е трябвало да се спаси. Най-малкото, защото щеше да излезе по-евтино да се спаси. Да се сложи под строг контрол. Ако има някакви лоши практики, те се констатират много лесно и се изолират. Банката можеше да бъде контролирана от държавата или посочени от нея институции. Както се случи на много места по света по време на банковата криза. Само че идеята за събарянето на КТБ явно не беше такава. Така че вложителите най-вероятно ще си получат обезщетенията, но това ще е някой ден. След десетина години. Проблемът на този недъгав подход на прокуратурата е, че делата отнемат грубо 10 години. Което си е цял един живот. Какво ще стане след 10 години, на никой не му пука. Правителствата ще са се сменили, прокурорите ще са се сменили. Следователите ще са се сменят. Хората се сменят. Останали са само пострадалите. Това са тези, които са обвинени обикновено несправедливо. И когато се обърнеш назад – минали са десет години от живота ти. И да, ти си оправдан – можеш да си го сложиш в рамка това решение. Много важно! Така, че не е случайно, че използват камери и шум в медиите. Те направо пръсват живота ти на парченца и това няма събиране повече. След 10 години ти ще получиш решение, че си оправдан, а след още 10 ще осъдиш държавата и ще вземеш едни пари. Животът ти ще е преминал в съдебната зала. Добре, на мен това ми е работа. Но на хората не им е работа да живеят в съдебната зала. И това не съм сигурен колко е живот.

Най-нормалното е някой да носи отговорност за всичко това, което описвате.

 

– Никой не носи отговорност за нищо. Давам друг пример от моята кариера. По делата за полицейско насилие, с което се боря повече от десет години, нямам един случай на уволнен полицай. Един уволнен няма. А те са за затвора. Всичките са формално разследвани и нищо. Тук-там има по някое дисциплинарно наказание от рода „мъмрене“ и това е. И затова продължават да бият. Аз нарочно давам пример с това, защото то е елементарно престъпление. И лесно за разкриване. И лесно за доказване. Като сме затворени аз и Вие в една стая и единият от нас е униформен полицай, а другият е вързан с белезници за парното и е размазан от бой – какво има толкова да му доказваме. Влязъл си здрав и прав в тъмната стая, където няма камери и си излязъл на носилка. Ясно е! И въпреки всичко това, то е безнаказано. Това е елементарно деяние. Направете си сметка какво се случва с корупцията в държавата. Защото това е най-тежкото престъпление. Политическа, икономическа и прочие корупция.

 

Значи системата се пази?

 

–  Точно така е. Системата се пази. И за това нито един политик до ден днешен не смее и не иска да реформират прокуратурата и МВР. Те неистово бранят със зъби и нокти при всяко споменаване дори за реформа на прокуратурата и МВР. Защото това означава всички да отидат при бай Ставри в новото крило. Което не сме го построили все още. Но ако нещата се направят по този начин, сигурно ще се наложи да построим нов затвор, в който да има само политици.

 

Аз поисках една справка от прокуратурата за обвиненията за ОПГ. От данни, които получих, се оказва, че влезлите в сила присъди са около 1/3. Или всеки двама от трима обвинени се оказват невинни. Как Ви звучат тези цифри?

 

–  Ако поискате детайлизирана справка, сигурно ще се установи, че голяма част от тези влезли в сила присъди са след споразумения. Аз мисля, че успеваемостта в съдебна зала е още по-ниска. Причината за това е само една. Специализираната прокуратура и специализирания съд ги създадоха, защото нормалната прокуратура, въпреки че е маша в ръцете на политиците, не може да се справи с нищо и поръчките не могат да минат през съда. Буквално. В последните години, в управлението на ГЕРБ станаха видни опитите да се лишат обвиняемите от всякакви права. Буквално след обвинителния акт искат хората да бъдат бесени на мегдана. И по тази причина си създадоха специален съд, който да може да им изпълнява поръчките. По делото Иванчева това е очевидно и е откровено ясно. Няма нито една правна и законова причина да я държат вързана с белезници в съдебна зала. Да й запушват устата и т.н. От всичките тези циркове няма никаква правна нужда. Отделен е въпросът, че всичко това са нарушения на закона. Най-малкото това е изначално опорочен процес. Специализиран съд може да има за животни, за домашно насилие. В САЩ например имат денонощни наказателни съдилища, които гледат дребните престъпления, някои споразумения и домашното насилие. Те се произнасят веднага.

 

Специализиран съд по „битови теми“?

 

  • Не, битови не. За престъпления, извършени от деца или срещу деца. Това е специфична материя и има нужда от състави, които да са обучени. Това е специализиран съд. Това, което имаме, е маша на правителството на ГЕРБ, защото те си го създадоха. И искат да си го използват. Защото те са толкова неграмотни и корумпирани, че не успяват елементарен обвинителен акт да прекарат през съд. Затова и се роди крилатата фраза „Ние ги хващаме, съдът ги пуска“. То не е въпроса да ги хванеш, трябва да ги хванеш така, че да може да издържи. А те не могат. Те си носят доказателства с тях и пак не успяват. И затова си направиха специализиран съд. От него няма никаква нужда. А видно от статистиката, която цитирате, няма и полза.
Категории Интервю, МненияЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.