САЩ ще увеличат ангажимента си на Западните Балкани

САЩ ще увеличат ангажимента си на Западните Балкани

Русия и Китай искат да пречупят Запада, смята американският помощник държавен секретар Уес Мичъл

 

 

САЩ ще увеличат ангажимента си на Западните Балкани. Това каза пред Сената американският помощник държавен секретар Уес Мичъл.

Подкрепихме лидери, които са визионери – Зоран Заев в Македония и Алексис Ципрас в Гърция, при постигането на историческия Договор за разрешаване на спора за името.

„Загрижен съм от протестите и потенциалната руска намеса. Подобно нещо видяхме в Черна гора. Руските представители отправяха закани и според мен има вероятност руснаците да се намесят. Работим за укрепването на македонските институции. Имаме силно сътрудничество в сектора на сигурността. Руските методи са ни известни. Очакваме формалните процедури по договора да приключат и в Гърция и в Македония. След това НАТО ще покани Република Северна Македония по време на срещата на върха през месец юли, подчерта Мичъл.

Американският дипломат съобщи, че САЩ работят за превръщането на Гърция в „стълб на стабилността в Средиземноморието и на Западните Балкани“.

„Европа отново е арена на сериозни стратегически състезания и е подложена на натиск от различни страни. И Русия и Китай искат да пречупят Запада. Русия иска да го разедини, а Китай да го изстиска. Те са особено агресивни в Централна и Източна Европа. Наш основен приоритет е да предотвратим руската агресия. През последните години реваншисткият Кремъл се опита да промени границите чрез заплахи и атаки над съседите, започна дезинформационна и кибер кампания срещу Запада, включително и разполагане на военни сили по западните граници“, подчерта Мичъл.

САЩ искат добри отношения с Русия, но това ще стане, само когато Москва промени агресивното си поведение, каза още Уес Мичъл.

БГНЕС

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio