Дебатът по вота на недоверие се отклони към ДПС

Дебатът по вота на недоверие се отклони към ДПС

 

 

Министър-председателят отново не дойде в пленарната зала, за да чуе народните представители

 

Към политическото битие на ДПС се отклони дебатът по вота на недоверие към правителството. Вместо за националната сигурност, която е темата на внесения от БСП вот, депутатите се караха за национализма и за ДПС.

В началото на заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова представи мотивите за вота, като добави случка от деня – пореден избягал арестант, този път – в Пловдив. Тя цитира вицепремиера Валери Симеонов, като каза, че престъпността седи на масата в Министерския съвет. Нинова попита още дали премиерът наистина е напуснал заседанието за бежанците, за да гледа мач. Според нея правителството на Борисов не гарантирало сигурността на страната.

Народното събрание бе свикато на извънредно заседаниевъв вторник след обед, за да бъде дискутиран вотът, но изказванията от трибуната постепенно се превърнаха в двубой между Обединени патриоти и ДПС.

В изказването си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че крайният национализъм е най-голямата заплаха пред националната сигурност, визирайки участващите във властта Обединени патриоти.

Станислав Станилов от „Атака“ репликира“, че 350 000 избиратели са пратили Обединените патриоти в парламента и не може техният избор да се пренебрегва. „Изритайте ни там някъде в Африканския континент и ще си живеете спокойно“, каза още Станилов.

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов се опита да внесе помирителне тон, като каза, че е нужно да се преструктурира мисленето. Той се опита да се позове и на нравствените писма на Сенека до Луцилий, когото обаче нарече Луцисий.

Павел Шопов от „Атака“ се включи повторно. „БСП е осъзнала, че който се докосне до ДПС, гори. Това е проклятието на българския политически живот“, посочи Шопов. „Предупреждавам, че ДПС скоро ще разиграе етническата карта. Ще стиагнат до крайна истерия, защото не са във властта. Ще предприемат радикални действия“, предупреди Шопов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева неколкократно го помоли да говори по темата на вота.

„Молете сде на всевишния, а не на Павел Шопов, госпожо председател“, посъветва я Халил Летифов от ДПС. „Вие сте срам, че сте избрана от Кърджали“, каза още Летифов.

„Никой няма право да оспорва избора на моите избиратели“, отговори Караянчева. Тя подчерта, че за нея е гордост фактът, че е избрана от Кърджали.

От партия „Воля“ обясниха отсъствието си от залата с арлгумента, че „този филм вече сте ни го прожектирали“. Хората на Марешки предложиха депутатите да дарят днешната си надница на майките на деца с увлеждания.

Дебатът по този вот, както и по предишния, се състоя в отсъствието на премиера. Той беше прекратен поради изчерпване на желаещи да се изказват по темата. Неговото гласуване ще бъде в петък от 9 ч.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,