ДАНС е повторно осъдена заради отказ да разкрие колко СРС-та е използвала

ДАНС е повторно осъдена заради отказ да разкрие колко СРС-та е използвала

Публикувано на Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , Сподели

Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) след повторен отказ за предоставяне на обществена информация, този път в нарушение на решение на Върховния административен съд (ВАС). Това съобщават от правозащитната организация.

През 2014 г. на основание Закона за достъп до обществена информация БХК поиска от ДАНС информация за: а) броя направени от териториалните дирекции и самостоятелните териториални отдели на ДАНС искания до съда за използване на СРС през 2013 г.; б) броя уважени от съда искания за използване на СРС през 2013 г.; в) броя на лицата, по отношение на които съдът е разрешил използването на СРС от ДАНС за 2013 г.

С решение на председателя си ДАНС отказа тази информация под предлог, че била служебна тайна, а разпространяването ѝ било забранено и по Закона за СРС. ДАНС твърди, че информацията е класифицирана по т. 25 от Списъка на категориите информация, подлежаща на класификация като служебна тайна в ДАНС, а именно: „Информацията при осъществяване на координация и взаимодействие с представители на съдебната власт, във връзка с извършваната оперативно-издирвателна дейност.“

От БХК уточняват, че няма правни основания исканата статистическата информация да бъде засекретена, тъй като тя не съдържа данни за отделни случаи, по които ДАНС работи.

 

След отказа от БХК завеждат дело срещу решението на агенцията. И административният съд в София, и Върховният административен съд като втора инстанция задължават ДАНС да предостави информацията.

Което обаче от агенцията отказват да направят. В резултат на това БХК повторно завежда дело, което отново беше спечелено и на двете инстанции.

„Тревожно е, че една агенция, подчинена на Министерския съвет, създадена с цел да защитава националната сигурност, систематично не спазва не само законови разпоредби, но и съдебни решения. С тези си действия агенцията застава срещу интересите на българските граждани, които са лишени от правна сигурност. Държава, в която съществува орган на власт, поставящ се над закона, следва сериозно да промени политиката си и да възстанови върховенството на правото“, коментира адв. Адела Качаунова, директорка на правната програма на БХК.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio