Москва: Ние се отворихме към Запада, те ни измамиха

Москва: Ние се отворихме към Запада, те ни измамиха

Ние искаме да пътуваме между страните в Европа без визи, заяви говорителят на руското външно министерство

 

След края на студената война Русия напълно се е отворила към страните от Запада, но в отговор те я измамиха, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за финландския вестник „Хюфвюдстадсбладет“, цитирано от БГНЕС.

„Ние напълно се отворихме към Запада. Не защото някой ни е победил. Ние сами го направихме, никой не ни е нападал“, каза тя. Според Захарова „Горбачов просто искаше да се сложи край на надпреварата във въоръжаването. Той искаше прекратяване на студената война. И ето че ние се отворихме към вас и бяха измамени. Вие ни отговорихте с това, че ни оградихте с бодлива тел“, смята говорителят на руското МВнР. По нейните думи това, което Москва иска от Европа, е сътрудничество.

„Развитие на икономиката, търговията, културните връзки. Ние искаме свободно да пътуваме между страните си, искаме да се избавим от необходимостта да получаваме визи. Но през цялото време нас ни отхвърлят!“, подчерта тя.

„Това е като с руските подводници в Швеция: всички знаят, че тях ги има, но никой не ги е виждал. Месеци по-късно, когато бяха наплашили целия шведски народ, медиите написаха в кратки информации, че това, което било смятано за подводница, е било нещо съвсем друго“, даде пример за отношенията на Русия със Запада Захарова.

 

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio