Меркел и Макрон сближават позиции за бъдещето на еврозоната

Меркел и Макрон сближават позиции за бъдещето на еврозоната

Публикувано на Категории Акцент, ПланетаЕтикети , Сподели

Германия и Франция са постигнали съгласие по най-важните въпроси, свързани с Европа, но двете страни имат различни акценти за това как да се процедира с еврозоната.

Това заяви в понеделник канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от „Ройтерс“.  Френският президент Емануел Макрон предложи реформи като превръщането на съществуващия Фонд за спасяване на Европа в Европейски валутен фонд (ЕМФ), а еврозоната със собствен финансов министър.

Германският вестник „Хенделсблат“ съобщи, че висши политици от консерваторите на Меркел искат да гласуват резолюция тази седмица, за да отхвърлят обединяването на дългове в Европа и всяка фискална политика без национален парламентарен контрол. Те заявиха, че също се противопоставят на плановете на Европейската комисия за европейски финансов министър.

Според френския министърът на финансите Брюно льо Мер „споразумението е вече на една ръка разстояние“. Това написа това в  своя профил в „Туитър“ след последните преговори по този въпрос с германския му колега Олаф Шулц в Хамбург.
Въпросното споразумение идва след месеци разногласия по този въпрос. Министърът изрази надежда, че това споразумение ще може да бъде финализирано на френско-германска среща на върха, предвидена за вторник в Берлин, пише БГНЕС. Тя ще се проведе под председателството на канцлера Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон. Според Брюно льо Мер все още остават няколко въпроса за уточняване, но те били добре очертани.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio