Скандал между БСП и ГЕРБ провали заседанието на парламента

Скандал между БСП и ГЕРБ провали заседанието на парламента

Социалистите напуснаха заради „авторитарния режим“ на управляващите

 

Днешното заседание на депутатите се провали. Няма да има и парламентарен контрол. До това се стигна, след като депутатите от БСП напуснаха пленарната зала и обвиниха управляващото мнозинство, че налага авторитарен режим в парламента.

Мнозинството се опита да събере необходимите 121 народни представители в залата, а накрая си върна на БСП, като реши да няма и парламентарен контрол.

Причината за напускането на БСП бе, че председателят на паралемента Цвета Караянчева в последния момент добави нови точки в дневния ред на депутатите в нарушение на правилника. В началото на днешното заседание тя предложи да се добавят три точки – освобождаването на председателят на НЗОК Камен Плочев, второто четене на Закона за водите и второто четене на Закона за МВР.

Социалистите обаче обявиха, че на председателския съвет е било взето решение да не се вкарват важни точки в последния момент. От БСП бяха против решението отстраняването на Плочев да се гласува набързо и то в отсъствието на много от народните представители, в залата се чуха и призиви за оставката на Караянчева.

Почти всички депутати от групата на ДПС отсъстваха от залата. „Това са важни въпроси за ДПС и ние имаме позиция, но сега няма да можем да я кажем, защото е Байрам. Ние предупредихме председателя на парламента, че няма да ни има“, каза от трибуната Йордан Цонев.

Докато от БСП протестираха срещу решението, депутатите от управляващото мнозинство започнаха да гледат на второ четене промените в Закона за водите.

„Ако вие продължавате със сила да налагате дневния ред, то ние сме готови да напуснем залата и да си гласувате законите сами“, обяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев, но след думите му гласуванията в залата продължи, а социалистите напуснаха залата. Чак след напускането на БСП председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов предложи законодателната част да се удължи до гласуването на всички точки в дневния ред, включително и последната – законопроект на БСП за промени на ГПК.

Социалистите дадоха брифинг, за да обяснят мотивите си. „Напуснахме пленарна зала в знак на протест срещу авторитарния режим и стил на работа на парламента“, каза пред журналистите Стойнев.

Социалистът Валери Жаблянов влезе в залата и поиска поименна проверка. БСП и ГЕРБ се караха около половин час дали има нарушение и как точно социалистите е трябвало да поискат проверка, но в крайна сметка Караянчева я направи, а в залата нямаше необходимите 121 народни представители.

След втория провал да се събере кворум, Караянчева обяви, че заседание няма да има, но контролът ще започне. „Искането на БСП за поименна проверка беше напълно незаконно, Жаблянов не е председател на парламентарната група“, обяви от трибуната Данаил Кирилов. Той поиска да няма и парламентарен контрол.

Лидерът на парламентарната група на „Обединените патриоти“ Волен Сидеров пък се скара на квесторите, че не спрели социалистите, когато тръгнали да излизат. Той поиска Жаблянов и Георги Свиленски да бъдат отстранени заради „саботаж“ на парламента.

След края на заседанието от ГЕРБ направиха брифинг за медиите, за да представят мотивите си защо са били толкова важни допълнителните точки. Цветанов също обяви, че БСП са саботирали законодателната дейност, включително и техен собствен законопроект – промените в ГПК.

В кулоарите на парламентът лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обвини БСП в хулигански прояви, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов го подкрепи. От ГЕРБ обясниха как със саботажа на пленарното заседание БСП пречи да се приемат законови поправки за по-добро стопанисване на язовирите и за осъществяване на съдебната реформа. В отговор от БСП казаха, че с извънредните законопроекти ГЕРБ се опитва да заглуши отстраняването на Камен Плочев.

 

Снимка: БГНЕС

Категории АкцентЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio