Македонският президент идва в София по покана на колегата си Радев

Македонският президент идва в София по покана на колегата си Радев

Георге Иванов предупреди, че ще наложи вето за името на Македония

 

Македонският президент Георге Иванов е в България днес и утре по покана на колегата си Румен Радев, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Двамата ще имат среща на четири очи, след което са предвидени и официални изяви.

Посещението на македонския президент е само ден след дългоочакваното споразумение между Македония и Гърция за името на страната.

Иванов е в центъра на вниманието в македонската политика в последните дни заради предупреждението, че може да наложи вето на договора за името, постигнат от Скопие и Атина. Очакваше се решението на продължилия 27 години спор да отвори пътя на Македония към НАТО и ЕС. Договорката обаче предизвика бурни реакции и в двете държави.

Президентът ще бъде посрещнат в София в 11 ч. днес и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин, а 25 минути по-късно ще разговаря на четири очи с Радев и след това ще участва в пленарните разговори на официалните делегации на двете държави.

Радев беше в Скопие в средата на февруари. Тогава каза, че за София е много важно името, което ще се появи след преговорите между Македония и Гърция, да не съдържа географски маркер, включващ територията на България.

Посещението на Иванов ще съвпадне с отпътуването на външния министър Екатерина Захариева за Македония, където тя ще посети Ново село, Струмица и Скопие на 15 и 16 юни.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio