България приветства Македония за новото име, но постави условия

България приветства Македония за новото име, но постави условия

 

Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името.

Това обявиха от пресцентъра на външното ни ведомство, след като преди минути македонският премиер Зоран Заев съобщи, че се е договорил с гръцкия си колега Алексис Ципрас за новото име на бившата югославска република – Република Северна Македония.

„Република България е признала Република Македония с конституционното й име още януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност. МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени“ – коментираха от Министерството на външните ни работи.

От ведомството посочват още, че с постигнатата договореност между Гърция и Македония се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на западната ни съседка – „това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване“.

Имаме историческо, вековно решение. Няма вече БЮРМ. Македонският език, македонският народ остават защитени завинаги, заяви македонският премиер Зоран Заев на пресконференция в сградата на правителството в Скопие тази вечер.

Предложението за новото име обаче трябва да бъде гласувано на референдум в Македония – той ще се проведе през есента.

Ако името Република Северна Македония бъде одобрено на референдума, следващата стъпка е на гръцкия парламент – той трябва да ратифицира договора между Атина и Скопие и даде зелена светлина за членството на Македония в НАТО.

Договорът предвижда и потвърждаване на македонския език в ООН – македонски, macedonian. В новите документи за самоличност на македонците ще пише: македонец – гражданин на Република Северна Македония.

Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас тази вечер.

Той подчерта, че споразумението за името няма връзка с гръцкото културно наследство.

Имаме добро споразумение със Скопие, което изпълнява всички условия, поставени от Гърция, категоричен е Ципрас.

 

 

Категории АкцентЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio