Техническа неизправност е причина за падането на вертолета

Техническа неизправност е причина за падането на вертолета

Две руски фирми са извършили най-важните дейности по ремонта на Ми-17

 

Техническа неизправност е причина за катастрофиралия военен вертолет, при който загинаха двама души, а един бе ранен. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той се запозна на място с доклада за инцидента с бойния вертолет Ми-17 в района на авиобаза Крумово.

След разговор с ръководството на авиобазата министър Каракачанов изказа съболезнования към семействата на загиналите двама пилоти.

Относно инцидента той посочи, че това, което е известно към момента, е, че машината е летяла през целия ден, като преди този полет други два екипажа са изпълнявали задачи с нея.

Вертолетът е паднал от около 30 метра височина, което, по думите на министъра, не е дало никакъв шанс на пилотите да съобщят за евентуален проблем. Според него една от най-вероятните версии е технически проблем на машината.

Вертолетът е минал капитално-възстановителен ремонт през 2016г.

Процедурата е открита през септември 2015 г., а договорът е подписан през декември същата година. Поръчката за  3.7 млн. лв. без ДДС е спечелена от „Терем“ ЕАД, която е собственост на Министерството на отбраната. Тя е стартирана при военния министър Николай Ненчев, който тогава прогнозира, че ремонтът ще излезе 1 млн. лв., защото ще се ремонтира в български завод.

Оказва се обаче, че въпреки че поръчката е спечелена от Терем, едни от основните и най-важни дейности по ремонта на хеликоптера са извършени от две руски фирми, които са наети като подизпълнители.

Едната е „Уралски завод за гражданска авиация“ ОАО. Тя е извършила 37% от дейностите по ремонта –  капитално-възстановителен ремонт на двигатели и редуктор. Вторият подизпълнител е  ЗАО „Двигатели Владимир Климов – Мотор Сич“ – Руска Федерация. Те са извършили ремонт на пусков двигател. Делът на тези дейности е 3%. Така общо двете руски фирми са извършили 40 % от ремонтните дейности.

Трети подизпълнител в поръчката е „Терем – Летец“ ЕООД, която влиза в групата на държавните дружества, собственост на военното министерство.  Делът на ремонтите на фирмата е 29%.

Военновъздушните сили разполагат с 4 хеликоптера от този тип. Ремонтът на катастрофиралата вчера машина беше наложителен, тъй като през 2015 г. само един от вертолетите беше годен за служба. През февруари тази година министър Каракачанов е подписал решение, с което се дава зелена светлина за ремонта на още един хеликоптер. Поръчката отново спечелена от Терем, а отделената сума за ремонта е повече от 4 млн. лв. без ДДС.

От прокуратурата обявиха във вторник, че изключват причина за катастрофата да е човешка грешка. „Вертолетът е паднал на Земята в рамките на около 3 секунди. Няма самовзривяване, няма запалване, но падането от височина 20 метра е довело до смъртта на двамата пилоти”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудва.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio