Само на едноличната власт не е нужен парламент

Само на едноличната власт не е нужен парламент

 

Чудо невиждано сътвори българският премиер – появи се в Народното събрание. Не беше го правил от почти една година. А парламентарният контрол все повече се превръща в синоним на отбиване на номера. Както се казва в един виц – тази година веднъж, догодина – малко по-рядко.

Борисов не за първи път неглижира Народното събрание. И не само той – министрите също. Най-често не идват на парламентарен контрол, защото имат по-важни ангажименти – ходене в чужбина, например.

В третия мандат на Борисов повече от друг път личи пренебрежението към парламентарната демокрация. Не че и преди не го е имало, но както БСП, така и НДСВ по-рано се стремяха поне формално да спазват законовите разпоредби. Защото България е парламентарна република.

Имаме парадокс – бивш цар преглътна този факт по-лесно от бившия си охранител.

Да, Сакскобургготски идваше доста често в Народното му събрание, министрите му – също, депутатите му бяха на линия. Колкото и да подлежаха на критика заради управленски решения, днес картината е потресаваща. На моменти е карикатура, на моменти – гротеска. Някакви хора, незнайно как попаднали вътре, без понятие от законотворчество, присъстват в качеството си на количество.

Принизяването на парламентаризма до такива нива никак не е случайно. То иде да покаже, че на България парламент не е необходим. Даже е излишен. Че може без него. Ще си седи Всемогъщият някъде и ще си управлява, както му е кеф – днес с едни, утре с други. И ще нарича това „воля на народа”, а съдружниците си – „коалиция“ или „опозиция“, според случая.

Насилственото превръщана не парламента в бутафория има за цел да натрапи на българите еднолична власт – без значение как ще се нарече, най-вероятно президентска, за благозвучие. Неслучайно нови политически субекти си поставят такава цел. И в политическите лаборатории кипи усилен труд това да се случи. Да се махне веднъж и завинаги възможността разни неконтролируеми лица да участват в политиката. Всичко трябва да е под контрол. Не че не помним – така си е било и преди. Но дойдоха някакви ентусиасти, Европа и САЩ ги подкрепиха и малко се пообърка работата. Малко. И за кратко.

Еднолична власт, авторитаризъм, тоталитаризъм, диктатура. Както и да ги степенуват политолозите, тези форми на управление не са присъщи на развитите общества. Ако ги приемаме за нещо нормално, сме по-близо до Азия, отколкото до Европа.

Тоталната централизация на властта е опасна, но поне е прогнозируема. Тя винаги завършва със свалянето на едноличния управник.

Категории Uncategorized, Коментар, МненияЕтикети , , ,