Народното събрани одобри рестарта на АЕЦ „Белене“ с голямо мнозинство

Народното събрани одобри рестарта на АЕЦ „Белене“ с голямо мнозинство

Народното събрание одобри предложението на управляващата партия ГЕРБ проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ да бъде рестартиран.

Със 172 гласа парламентът възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно дружество.

Срещу предложението на ГЕРБ гласуваха 14 депутати, а двама се въздържаха. Сходният проект на Корнелия Нинова и група народни представители от БСП беше отхвърлен. Той бе подкрепен от 74 депутати, против бяха 40, а 81 се въздържаха. Основната разлика с проекта на ГЕРБ е тази, че БСП предлагаше Народното събрание да отмени решението си от 29 март 2012 г., с което строежът на централата бе спрян. В своя проект БСП предлагаше да не се записат условия, при които да се търси потенциален инвеститор.

Според депутатите от опозицията при толкова изисквания инвеститорите няма да се чувстват сигурни и няма да искат да осъществят проекта.

В четвъртък, докато се гласуваше решението, пред Народното събрание отново се събраха протестиращи. Те настояваха да не бъде рестартиран проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“. Пред парламента гражданите скандираха „Оставка“ и „Долу коалиция „Кражба“ между ГЕРБ и БСП“.

Протестът беше организиран от „Демократична България“.

Решението за рестарт е обжалвано във Върховния административен съд и проектът не може да бъде размразен преди съдът да се произнесе, припомнят организаторите на протеста.

 

Снимки: Сергей Антонов

 

        

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio