Привърженици на ВМРО-ДПМНЕ поискаха оставка на кабинета на Заев

Привърженици на ВМРО-ДПМНЕ поискаха оставка на кабинета на Заев

Протестиращите се обявиха против смяна на името на Македония

 

Десетки хиляди привърженици на ВМРО-ДПМНЕ протестираха снощи пред сградата на македонското правителство в  Скопие с искане за предсрочни избори.

Основната опозиционна партия организира антиправителствена демонстрация по повод едногодишното управление на лявото правителство на Зоран Заев. От ВМРО-ДПМНЕ настояват за свикването на предсрочни избори през март или април догодина.

Ние само за това сме дошли – да защитим нашето вековно име Република Македония, казаха протестиращи. От ВМРО-ДПМНЕ са категорични, че няма да отстъпят да бъде променено името на Македония.

Християн Мицкоски, председател на опозиционната партия, бе категоричен, че няма да подкрепи промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име.

След три дни и в Гърция ще се проведат протести. Планирали са 13 паралелни демонстрации в различни градове в северната част на страната, които да защитят „гръцкия характер на Македония“.

Според опозицията сегашното правителство в Скопие е некомпетентно, съсипало е икономиката на страната, понижило е заплатите и пенсиите и е позволило на корупцията да процъфтява. Друга критика е, че е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната.

Мицкоски каза, че протестът е „началото на края“ за настоящото правителство.

Според него трябва да бъде съставено правителство от технократи, което да управлява до изборите. Лидерът на консервативната опозиция заяви, че лявото правителство е предприело „апокалиптични“ действия през първата си година на власт.

Премиерът Зоран Заев дойде на власт през май 2017 г. след 11 години на управление на консерваторите и насред дълбока политическа криза, породена от скандал с незаконно подслушване през 2015 г.

„Измина една година на политически терор, на икономически провали и на създаване на едно прогнило общество. Младите хора се пръснаха по целия свят, защото са разочаровани“, каза Мицкоски пред множеството.

Заради спора за името, продължаващ десетилетия, Гърция блокира перспективите на Македония за членство в НАТО и ЕС.

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio