БДЖ чака държавна подкрепа или спира влаковете и фалира

БДЖ чака държавна подкрепа или спира влаковете и фалира

Публикувано на Категории Акцент, Акцент-2Етикети Сподели

Влаковете на БДЖ ще спрат ако държавата не се намеси да плати задълженията на компанията. Това стана ясно от интервю на изпълнителния директор на компания Владимир Владимиров пред Би Ти Ви. „Ако няма държавна намеса в БДЖ, а смятам, че това трябва да бъде направено, железницата трябва да спре“, каза Владимиров. Думите му идват след  решение на съда сметките на железницата да бъдат запорирани, заради неразплатени задължения.

„От сметките има изтеглени 20 млн. лв. Съдът е определил да бъдат взети 40 млн. лв., като на този етап са изтеглени половината“, поясни Владимиров. По думите му за момента положението в железниците в краткосрочен план е спокойно, защото са побързали да изплатят заплатите на своите служители преди сметките да бъдат запорирани.

Владимир Владимиров каза, че следващият месец ще има проблеми не само със заплатите, но и с плащането към доставчици. Също по Би Ти Ви министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че държавата ще се погрижи да се гарантира изплащането на заплатите. Според Горанов БДЖ е ограбено контролирано по време на правителствата на Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция.

„Купени са хубави, но доста скъпи мотриси, които не бяха плащани, в същото време се тегли и облигационен заем за 250 млн., който също не се е изплащал“, обобщи Горанов. Според Горанов трите правителства на Борисов са успели да намалят задълженията от 850 на 300 млн. лева, но държавата пък трябва да помага с пари.

 

 

Категории Акцент, Акцент-2Етикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio