Руски журналист, критик на Кремъл, застрелян в дома си

Руски журналист, критик на Кремъл, застрелян в дома си

Украински политици смятат, че покушението срещу Аркадий Бабченко е дело на руската Федерална служба за сигурност

 

Телевизионният водещ Аркадий Бабченко е бил застрелян в украинската столица Киев, съобщи външното министерство на страната, цитирано от „Интерфакс“ и РБК. Това е второто убийство на известен журналист в украинската столица за по-малко от две години.

Руският гражданин Бабченко е починал на път за болницата от огнестрелните си рани. Националната полиция на Украйна съобщи, че покушението срещу него е извършено в дома му. Според „Украинская правда“ е бил прострелян три пъти в гръбначния стълб и е намерен от жена си, дочула изстрелите от банята.

Бабченко беше един от най-известните военни кореспонденти в Русия, преди да напусне страната. През 2012 г. срещу него беше започнато наказателно дело заради участие в безредици.

През 2017 г. той съобщи, че заради заплахи, които е получавал, временно е напуснал Русия и живее в Прага, по-късно се премества в Израел и впоследствие в Киев. В последните години Бабченко беше силно критичен към Кремъл заради политиката на Русия в Украйна и Сирия.

Първата версия според киевската полиция е „най-очевидната“ – убийство заради работата му.

Източник на „Комерсант“, близък до генералната прокуратура на Украйна, е заявил, че преди всичко става дума за „провокативни действия“, тъй като покушението станало в момент, когато в ресторант на брега на Днепър вътрешният министър Арсен Аваков е представял книгата си „Зелената тетрадка“ и вниманието на службите е било отвлечено от това събитие.

Следственият комитет на Русия обяви, че започва наказателно производство заради смъртта му, а съветът по правата на човека при президента Владимир Путин поиска подробно разследване и от Украйна.

По информация на депутата на Върховната Рада Антон Герашченко Бабченко се е връщал от магазина, а убийците са го чакали на стълбището.

Първият зам.-главен наНационалната полиция на Украйна Вячеслав Аброскин публикува във Фейсбук фоторобот на предполагаемия убиец. Това е мъж със с прошарена брада на възраст около 40-50 години, висок около 175-180 сантиметра. Облечен е с джинси и дънки, дънково яке и със синя бейзболна шапка.

„Новая газета“, където е работел преди Бабченко, ще проведе журналистическо разследване за убийството, заяви главният редактор на изданието Дмитрий Муратов.

В деня на убийството на Бабченко полицията 5 часа сутринта е търсела в дома му някакви видеозаписи с камера за видеонаблюдение, съобщава Громадское радио, като се позовава на анонимен източник. Не се уточнява в рамките на кое дело са се извършвали следствени действия.

Междувременно сред украински политици се появи и тезата, че убийството, определяно от силите на реда като „професионално“, е дело на руската Федерална служба за сигурност, а бившият съветник на президента Антон Герашченко написа, че „една от версиите е действия на руските спецслужби“. Следствието в Киев обаче се въздържа от подобни коментари. В отговор руски сенатори предупредиха Украйна да не използва смъртта на Бабченко за „свои цели“.

Според сайта „Медуза“ публикации Бабченко в социалните мрежи отпреди дни (една от тях недостъпна към момента) сочат, че проправителствен блогър преди няколко години е призовал чеченския лидер Рамзан Кадиров да „устрои пиене на чай“ с него. Журналистът също така твърдеше, че бойци в Луганската и Донецката „народни републики“ призовават за залавянето му.

Бабченко постоянно е получавал заплахи. Депутатът от руската Дума Анатолий Жилцов  призовал да се образува наказателно дело срещу Бабченко, а колегата му Виталий Милонов заплашил журналиста с лишаване от руско гражданство.

През февруари 2017г. Бабченко напуска Русия, защото научава, че срещу него се готви наказателно дело.  Известно време е в Чехиия, после се установява в Израел, по-късно отива в Украйна.

Бабченко е роден през 1977г. През 1995г. е извикан в армията, служи в свързочни войски и участва в първата чеченска война. Междувременно следва и получава диплом по международно право. Когато започва втората чеченска война Бабченко отново постъпва в армията и взема участие в конфликта в качеството си на свързочник, после служи в мото-стрелкови войски.

Той е автор на няколко книги за чеченската война и после за войната в Грузия през 2008г., революцията в Киргизия, за киевския Майдан през 2014г. и първата фаза на войната в Донбас през пролетта и лятото на 2014г.

Бабченко бе един от най-популярните руски блогъри.

 

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio