В Русия очакват в най-скоро време да ги посети и Бойко Борисов

В Русия очакват в най-скоро време да ги посети и Бойко Борисов

Това разкри руският премиер Дмитрий Медведев при срещата си с президента Румен Радев

 

Президентът Румен Радев беше посрещнат в Москва от министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, съобщиха от прессекретариата на президенството. Медведев е заявил, че Русия очаква посещение на премиера на България Бойко Борисов в най-скоро време и е изразил надежда, че интензивността на официалните руско-български контакти ще расте.

„Сега, през май, е вашата визита, в близко време чакаме и визита на премиера Борисов“, казва Медведев, цитиран от агенция ТАСС. Възможно е посещението на Борисов да е по време на световното първенство по футбол, но това засега е неофициална информация.

Руският премиер е изтъкнал, че народите на двете страни са свързани със здравите връзки на дружбата и духовната близост. И обърна внимание на необходимостта да се активизира търговски-икономическото сътрудничество, „тъй като напоследък стокооборотът между нашите две страни за съжаление не расте, а по-скоро намалява“.

От своя страна Радев е заявил:

„Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България и за ЕС. Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море.“

„В последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия. Знаете, че вече има анонси за съживяването на проекта АЕЦ „Белене“, което предполага и руско участие. Министърът на енергетиката също беше в Русия, всичко това е похвално, но е недостатъчно“, заяви Румен Радев.

По думите на президента нашите две държави имат едно огромно предимство – че нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес.

„Те са свързани с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор“, каза Радев.

Според него стокообмен от 3,6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности и затова е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията.

Президентът изтъкна също като много важно да продължаваме традиционно добрите отношения в туризма, науката, образованието и културата, където имаме интензивен обмен, както и да продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която е отлагана миналата година и се чака от руска страна да бъде предложена дата, защото следващата сесия е в Москва.

Радев благодари за поканата, отбелязвайки, че за българската страна тази среща е изключително важна, защото възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище, прекъснат от много години. „Той е важен за плодотворните отношения във всички останали области от взаимен интерес“, каза българският президент.

Той отбеляза, че срещата се провежда и в навечерието на светлия за всички българи и славяни Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Благодарим за поканата ви да отбележим този важен за всички славяни празник и тук. Заедно отбелязваме още една важна годишнина – 140 години от Освобождението на България от османско иго и възстановяването на България на картата на Европа благодарение на Руско-турската освободителна война, посочи Радев.

Той уточни, че за него тази среща е пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване.

„Нейната важност е голяма, защото активният политически диалог на най-високо равнище е важно условия за резултати във взаимодействията от всички останали области от взаимен интерес. Говорихме за енергийни проекти, но с премиера Медведев се обединихме около мнението, че в търговско-икономическите отношения има огромен потенциал. Има такъв и в енергийните проекти. Визитата ми вече дава резултат“, каза още Румен Радев.

По-късно през деня в Большой театър президентът ще присъства на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.

В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *