Проф. Гацов: Отмяната на забраната за пушене на обществени места е стъпка назад

Проф. Гацов: Отмяната на забраната за пушене на обществени места е стъпка назад

 

 

Възпитаването на обществото към нетърпимост към пушене и консумация на алкохол на обществени места, особено в районите около учебни заведения би трябвало да е основна задача на провителството

 

 

Проф. Д-р Пламен Гацов, д.м.н., е началник на клиника по кардиология на II МБАЛ София и главен редактор на списание „Българска кардиология”. „Студия Трансмедия“ го потърси за интервю във връзка с предложението на вицепремиера Валери Симеонов за връщане на тютюнопушенето в заведенията.

 

Проф. Гацов, преди 2 седмици Дружеството на кардиолозите изпрати до здравния министър едно писмо с важни за обществото теми. Наред с цените на здравната каса за някои импланти, в него се засяга и отмяната на ограничението за пушене на обществени места. Какво е Вашето становище по този въпрос?

 

Не само по мое мнение, но смея да твърдя това е становище на цялата кардиологична общност, един подобен акт на отмяна на забраната за пушене на обществени места е стъпка назад по отношение здравната политика на държавата спрямо хората. Тази забрана, която съществува в повечето напреднали държави, е не само акт на грижа за здравето на хората, но има и сериозен възпитателен ефект върху младото поколение. Известно е, че българите са едни от най-пушещите европейци, но особено тревожно е положението с тютюнопушенето при жените и учениците. А те, както е известно, са най-податливи към пристрастяване към пушенето и увреждащият ефект при тях е най-силен. Тютюнопушенето е един от главните рискови фактори за миокарден инфаркт и артериална недостатъчност на долните крайници, което не рядко води до ампутации. Възпитаването на обществото към нетърпимост към пушене и консумация на алкохол на обществени места, особено в районите около учебни заведения би трябвало да е основна задача на провителството. Необяснимата търпимост към подобни явления от страна на контролните органи буди недоумение и възмущение. За пример бих дал отношението по този въпрос в САЩ, където в районите около средните и висши учебни заведения (т.нар. кампуси) е немислимо съществуването на заведения с тютюнопушене и консумация на алкохол, но за сметка на това районите са изпълнени със спортни площадки и библиотеки.

 

Имате ли отговор от министъра?

 

Поне на мен не ми е известно до момента да има официален отговор по въпросите от страна на г-н министъра.

 

Какво бихте казали на народните представители, които ще гласуват промените в закона, отменящи ограниченията за пушене?

 

Този закон има отношение към вашето здраве и преди всичко към здравето на вашите деца. Наша обща задача е да дадем пример за отговорно мислене по тези въпроси, за да оставим на нашите деца по-добра държава от тази, която сме онаследили от бащите си.

 

Родителите често се оплакват, че не могат да възпитават децата си в здравословни навици, защото обществената среда е такава. Какво все пак могат да направят те, за да не отглеждаме все по-болни поколения?

 

Ролята на семейството и родителите е изключително важна, бих казал ключова, за възпитанието на здравословни навици и любов към спорта в децата. Те в никакъв случай не могат да избегнат отговорността за това и да я прехвърлят върху общество, училище, медии, правителство и т.н. Разбира се, последните имат също важна роля в правилното възпитание на децата и младежите, но те в никакъв слячай не могат да заменят в това отношение семейството. В крайна сметка обществото, в което живеем, е плод на нашите общи усилия и отговорности. До изградим здравословна среда за живот на хората и преди всичко на подрастващите е от изключителна важност и никой не е казал, че това е лесна задача. Затова се иска ясна визия и борба за постигането й.

Снимка: http://medicalnews.bg

Категории Акцент, Интервю, МненияЕтикети , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *