Прокуратурата поиска да не чете обвинението си по делото КТБ

Прокуратурата поиска да не чете обвинението си по делото КТБ

Публикувано на Категории АкцентЕтикети , Сподели

Със спор около прочитането в съдебна зала на обвинителния акт започна делото за организирана престъпна група, източила Корпоративна търговска банка.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че е предложил на адвокатите да се съгласят да не се чете диспозитива, а в протокола да се запише, че е прочетен. Според него такава била практиката по десетки дела. Той заяви, че защитниците искат да се четат всички около 5 000 страници, защото „шиканират“ процеса.

Гешев често използва думата шиканиране около делото КТБ. В предишния вариант Гешев твърдеше, че обвиняемите и адвокатите им „шиканират“ процеса като искат да го превърнат в политически.

Преди промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от 2017 г. в залата трябвапе да бъде прочетен целият обвинителен акт. Сега прочитането се свежда само до  диспозитива на обвинителния акт – частта, в която е описано престъплението или престъпленията, в което всеки един от 18-те подсъдими е обвинен. Това са около 5 000 страници.

Обемният обвинителен акт и диспозитив към него често беше сочен от прокуратурата като основно нейно постижение в резултат на досъдебното производство по източването на КТБ.

„Цялата прокуратура ще участва и ще чете. Да видим кой ще издържи“, заяви в сряда Гешев, цитиран от „Дневник“. Според него промяната в НПК наистина сочи, че в началото на делото трябва да се чете само диспозитива, а не целия обвинителен акт, но изменението не е направило процедурата абсолютно задължителна.

Гешев добави, че да се чете обвинителен акт на глас, не можело да стане в нито една страна в ЕС. След уточнение, че там не пишат обвинения в хиляди страници, Гешев заяви, че там и не липсвали 4 млрд. лв. от една банка. По думите му едиснтвената причина да има толкова голям обвинителен акт се корени в изискванията на закона.

Сдвокатът на Цветан Василев – Константин Симеонов, коментира, че в НПК е ясно записано какво трябва да се случи – делото започва с прочитане на обвинителния акт. „Никъде в закона не се казва, че адвокатите могат да дадат съгласие да не се чете обвинителния акт, а в протокола да се запише, че е бил прочетен“, добави той. На реплика от журналисти, че Гешев е посочил като аргумент практиката по други дела, Симеонов заяви: „Порочната практика не трябва да се превръща в закон“.

По думите му в диспозитива са писани много неща, които се повтарят десетки пъти. „Краткостта може да бъде сестра на таланта, но не в конкретния случай“, каза той.

„Защо да искаме да се бави процеса? Кога Гешев е бил на нашите дела и знае как се действа. За прокуратурата е полезно – като напише нещо, да си го чете след това. Най-малкото съдебните заседатели трябва да се запознаят, обществото също. Никой не е длъжен да чете сайтове“, коментира въпроса с четенето на диспозитива адвокат Христо Ботев.

В крайна сметка прокурорите по делото започнаха четенето на диспозитива. Очакванията са само това да отнеме десетки заседания. Четенето отнема средно около 10 страници на час.

 

 

Категории АкцентЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Прокуратурата поиска да не чете обвинението си по делото КТБ”

  1. Адвокатите на Василев ще протакат до последно, за да може да доизпере милиардите той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *