Народното събрание премахва банковата тайна за магистрати

Народното събрание премахва банковата тайна за магистрати

Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за съдебната власт, с които се дава право на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) да има достъп до банковите тайни на магистратите при изричното им съгласие. При отказ ще се минава през процедурата, която изисква да бъде сезиран съответният районен съд, който да разреши или откаже достъпа.

Гласуването премина без никакви дебати. Проектът беше подкрепен от 96 народни представители, „против“ гласуваха 2, а 41 се въздържаха. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обяви, че той и съпартийците му ще подкрепят проекта. По думите му той е внесен след продължителна и прецизна работа на Министерството на правосъдието с представители на върховните съдилища, прокуратурата и ВСС. Той призова депутатите да подкрепят работата на Министерския съвет, за да се подобри дейността на съдебната власт.

Колегата му от БСП Тодор Байчев заяви, че партията му няма да подкрепи предложения законопроект, макар и да цели да оптимизира законовата уредба. Той обаче попита дали е необходимо да се облекчава процедурата за банковата тайна на магистратите и не се ли изземват така функциите на районния съдия, който безпристрастно да реши.

С предлаганите промени се удължава срокът за извършването на проверката на имуществените декларации на магистратите от три на шест месеца. Освен това се ускоряват и конкурсните процедури и тези за избор на административни ръководители. Предвижда се срокът за изготвянето на комплексна оценка на съдия, прокурор или следовател от Комисията за атестирането и конкурсите към съответната колегия на ВСС да тече от откриване на процедурата с решение на КАК, а не както е в момента – от постъпване на предложение. На законово ниво ще се запишат и изискванията към съдебните служители.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *