Йордан Цонев: „Кои са тия „Репортери без граници“? Само клепят България

Йордан Цонев: „Кои са тия „Репортери без граници“? Само клепят България

„Кои са тия “Репортери без граници“? Ен Джи О. Тяхната оценка меродавна ли е? Не е меродавна.”, така депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира пред Нова ТВ доклада за медийна свобода, който постави България на последно място в ЕС и в групата на още само четири държави в Европа – Русия, Турция и Беларус.  В доклада се казва, че „най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата“ е депутатът от ДПС Делян Пеевски, чиято медийна група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.

„Мой съвет към „Репортери без граници“ е да клепат България с граници“, отправи предупреждение към неправителствената организация Цонев. Той припомни, че двамата с Пеевски са внесли законопроект, чрез който да се освети собствеността в медиите и да стане ясно дали наистина има монопол в тяхното разпространение.

„Този законопроект отлежава ли два месеца в НС? Беше ли оплют този законопроект от медиите, към които гравитира „Репортери без граници“? Вие в Нова тв имате ли свобода на словото? Аз като политик казвам, че има свобода на медиите, защото никой не ме е цензурирал, ходя във всички медии. Журналистите да кажат дали някой ги притиска, дали издатели ги притискат“, заяви Цонев.

Цонев изтъкна, че двамата с Пеевски са внесли законопроект, чиято цел била именно осветляването на медиите, но текстът вече два месеца отлежава в парламента и е бил „оплют от медиите, към които гравитира „Репортери без граници“. Депутатът от ДПС откри и пропуск в доклада, в който нямало нито дума „за създателите на корпоративните медии – Иво Прокопиев и Сашо Дончев“.

„Обяснявам: ние сме чисти и сме окей и той (Пеевски – бел. ред.) е окей и затова внесохме този законопроект да го придвижат“, каза Цонев и вметна, че в медиите вчера прочел за сделката между Пеевски и компанията „Ню имидж“ за 50% от вестникарския му бизнес.

Категории Акцент, Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *