Екзакта: Само четири партии минават бариерата за парламента

Екзакта: Само четири партии минават бариерата за парламента

40% от избирателите на БСП не одобряват членството ни в НАТО, а 28% са против ЕС

 

Само 4 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединени патриоти биха имали сигурно присъствие в следващ парламент. Това показват данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 12-18 април 20018 г.

Чрез полустандартизирано “face-to-face” интервю по домовете им са изследвани 1000 пълнолетни лица в 125 гнезда в 89 населени места.

В момента няма политическа партия у нас, чието влияние еднозначно да нараства, категорични са още от социологическата агенция.

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, 24.5% от българите биха гласували за ГЕРБ, а 20.5% – за БСП. ДПС е с електорален дял от 6.1%, а ОП – с 5.5%.

С 1.1% „Воля” би загубила шансове за парламентарно присъствие. Въпросителните вдясно са повече от предлаганите решения, а 5% от българи заявяват, че биха гласували за нови десни партии.

За последната година с 3% нарастват желаещите да гласуват за нова партия и сега те са 33% от пълнолетните българи. Сред тях по-често се срещат хора на възраст между 18 и 40 години, жители на малките градове и на селата.

Предсрочни парламентарни избори не са нужни на страната ни според 56% от българите. 27% искат предсрочен вот. 53% от избирателите на БСП се обявяват за предсрочни избори. Близо половината от хората, които искат предсрочни избори посочват, че биха гласували за нова партия.

Изследването за пореден път регистрира висока подкрепа (сред 74% от българите) за членството на страната ни в ЕС. Противниците му са едва 16%. Ретроспективният анализ по данни на „Екзакта” от последните години показва, че подкрепата за еврочленството ни е трайна и висока – между 74% и 79%. Неодобрението е между 13% и 16%.

В момента най-високо неодобрение за членството ни в ЕС има сред избирателите на БСП – 28%.

Одобрението за членството ни в НАТО се вмества между 55%-60% през последните години, а неодобрението е между 22% и 28%. През април 2018 г. 58% от българите одобряват членството ни в НАТО, а неодобрение декларират една четвърт. 40% от избирателите на БСП не одобряват членството ни в НАТО.

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *