Енергиен бонус от държавата за свързаните с Ковачки и Пеевски ТЕЦ

Енергиен бонус от държавата за свързаните с Ковачки и Пеевски ТЕЦ

„Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да позволи поисканото от енергийните компании увеличение на цената на тока от 1 юли 2018 г. да се случи“. Това обяви председателят й Иван Иванов. Изказването му дойде като реакция на обиколилата вече медиите новина за поисканото шоково увеличение на цената на електрическата енергия за крайни потребители от ЧЕЗ, „Енерго-про“ и ЕВН.

Това, което Иванов пропуска е, че КЕВР допуска до осигуряването на ток за регулирания пазар да бъдат включени и три нови ТЕЦ-а. Цените, на които те предвиждат да продават електрическа енергия са значително по-високи от актуалните.

Трите централи, които се включват в общия микс, са свързаните с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица 3“ и ТЕЦ „Варна“. Това е топлоцентралата, която от края на миналата година е собственост на бившия транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски и изключително близък до ДПС депутата варненски бизнесмен Данаил Папазов.

И трите ТЕЦ досега не участваха на регулирания пазар на електрическа енергия. Основните приходи на „Бобов дол“ и „Марица 3“  през последните години бяха от търговете на ЕСО за студен резерв – в зависимост от периода на годината те получават от 7.65 до 10.98 лв. за всеки MWh разполагаема мощност без да работят.

ТЕЦ „Варна“ пък изобщо не функционираше тъй като неговият доскорошен собственик, чешката компания CEZ определяше работата му като неефективна.

Цените, които новите участници на регулиран пазар са заявили са много над досегашните цени на производителите на ток и няма как да не се отразят в крайната цена за потребителите.

Заявката на „ТЕЦ Бобов дол“ е да продава 1 MWh електроенергия на цена от 120.98 лв. без ДДС. „ТЕЦ Марица 3“ се е прицелила в цена от 157.09 лв. за MWh, а свързваната с Пеевски „ТЕЦ Варна“ е рекордьор със заявката си за 195.12 лв. за MWh. За сравнение държавната „ТЕЦ Марица Изток 2“ иска да получи увеличение в цената от 32% до 98.75 лв. за MWh. В същото време средна пазарна цена за последния месец е под 70 лв. за MWh, пише „Капитал“.

ВЕЦ-овете, които са собственост на НЕК, са поискали увеличение на цената с 18% до 82.62 лв. за MWh без ДДС. Поисканото от АЕЦ „Козлодуй“ поскъпване е с минималните 3%, до 56.43 лв. без ДДС за MWh.

Електроенергийният системен оператор също иска забележително поскъпване на цената на своите услуги – за пренос и достъп до електроенергия е поискал и. Предложението е тарифата за пренос да се повиши с 36% до 11.05 лв. за MWh, а цената за достъп да се вдигне с 49% до 1.62 лв. за MWh.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов през последните няколко години дружествата от сектора неизменно са искали увеличения в рамките на 30 – 50%, като конкретно през 2017 г. са настоявали за ръст в диапазон 20 – 52%. След извършените от комисията икономически и финансови анализи и при отчитане на всички признати ценообразуващи фактори обаче одобреното увеличение на цената на електроенергията за регулирания пазар била само 1.5%.

Каквито и анализи и сметки да направи КЕВР, според Закона за енергетиката ще трябва да определи някакви квоти за участието на тези централи на регулирания пазар. Дори да не бъдат в пълния размер, в който те са поискали, присъствието им неминуемо ще се отрази в крайната цена на тока.

Категории Акцент, Акцент-2, Компании, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *