Жан-Клод Юнкер предупреждава за нови войни на Балканите

Жан-Клод Юнкер предупреждава за нови войни на Балканите

Днес ще обявят годишния Пакет за разширяване на ЕС с оценка на страните-кандидатки

 

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреждава, че в неустойчивите Балкани може да се завърне войната, ако страните в региона нямат надежда за присъединяване към Европейския съюз, съобщава „Асошиейтед прес“.

Перспективата за членство в ЕС се оказа движеща сила за реформите на Балканите, които бяха разкъсани от война по време на разпадането на бивша Югославия.

Европейският съюз трябва да приеме в редиците си шестте държави от Западните Балкани, за да се избегне рискът от нова война в региона.

„Ако не дадем на държавите от Западните Балкани нова надежда за членство в ЕС, рискуваме да възобновим войните от 90-те години“ на миналия век, предупреди люксембургският политик.

Той допълни, че „ако откажем на тези страни, в този изключително сложен регион европейска перспектива, ще преживеем това, през което вече преминахме през 90-те години.“

Лидерите на Европейския съюз и на Балканите ще се срещнат в България през следващия месец, но е малко вероятно ЕС да покани която и да е страна от Западните Балкани да се присъедини скоро.

Във вторник, 17 април, Европейската комисия ще обяви годишния Пакет за разширяване, който оценява ситуацията в страните, които искат да се присъединят към общността. В документа, части от който бяха разпространени в медиите, се подчертава, че проблемни точки в шестте държави от Западните Балкани (Сърбия, Черна гора, Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина) остават онези, свързани с върховенството на закона.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *