Съдът задължи комисията по конфискация да обяви какви обезщетения е осъдена да плати

Съдът задължи комисията по конфискация да обяви какви обезщетения е осъдена да плати

Информацията за обезщетенията, които бившата Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) е осъдена да плати заради незаконните си актове, не може да е тайна. Това постанови съдия Луиза Христова от административния съд в София по жалба на в. „Сега“. Това е второ поредно решени, с което съдът отменя отказ Пламен Георгиев от времето, когато оглавяваше комисията за конфискация. В момента той е шеф на антикорупционната комисия, в която премина и конфискацията.

През януари Георгиев отказа да предостави информация за делата, водени срещу комисията по Закона за отговорността на държавата. „Сега“ търсеше данни за присъдените и изплатените обезщетения, както и номерата на делата и съдилищата, които са ги решили. Тези данни, които показват как работи комисията, отсъстват от финансовите й отчети и от годишните доклади за дейността й – там се отчитат само постиженията й. Аргументите на шефа на КОНПИ бяха, че това е служебна тайна.

Съдът не е съгласен с доводите на Георгиев и пише, че служебна тайна за комисията са данните за проверяваните от нея лица. Търсената от „Сега“ информация не засяга проверките на комисията. А случаите, в които комисията е издала незаконни актове, или са извършили незаконни действия или бездействия, от които са причинени вреди, за чието обезщетяване са заведени дела. Няма връзка със служебната информация, която е получена от комисията, докато прави проверките си, обобщава съдът.

Вярно е, че когато бъдат предоставени данните за делата срещу комисията, те ще могат да бъдат намерени в онлайн съдебните регистри. Но и това не засяга интересите на трети лица, тъй като съдебните актове се публикуват със заличени лични данни, пише още съдия Христова. Това е обществена информация, свързана с дейността на комисията по конфискация, която е длъжна да я предостави, обобщава съдът.

Това решение не е окончателно и вероятно Георгиев ще го атакува пред Върховния административен съд.

Това е второто дело срещу Георгиев по Закона за достъп до обществена информация, което „Сега“ печели тази година. По първото съдът отмени отказа на комисията да предостави информация, свързана с разходите й в производството срещу бившия банкер и шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев. И за това Георгиев твърдеше, че е служебна тайна, но съдът не се съгласи.

И двете решения могат да бъдат обжалвани.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *