Британска военна лаборатория идентифицира газа като „Новичок“

Британска военна лаборатория идентифицира газа като „Новичок“

Специалистите са предоставили информацията на правителството за веществото, с което бе отровен Скрипал

 

„Успяхме да идентифицираме газа като „Новичок“, да определим, че това е било нервнопаралитично вещество. Не определихме точния му произход, но предоставихме научна информация на правителството, което след това е използвало редица други източници, за да оформи заключение“, каза той.

Това е заключението на специалисти на британската военна лаборатория в Портън Даун за веществото, с което беше отровен бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Това съобщи „Скай Нюз“, цитиран от БГНЕС, позовавайки се на ръководителя на отбранителната научно-техническа лаборатория Хари Ейткънхед

„Нашата задача бе да предоставим научни доказателства за това какво представлява това нервнопаралитично вещество. Установихме, че то има военно предназначение, но не е наша работа да казваме къде е било произведено“, добави Ейткънхед.

На 4 март бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Великобритания, и неговата дъщеря Юлия бяха изложение на въздействието на нервнопаралитичен газ. Лондон твърди, че той е разработен в Русия и на тази основа заключи, че Москва е отговорна за случилото се.

Руската страна категорично отхвърли тези заключения, наричайки ги „спекулации“ и посочвайки, че програмата за разработването на подобен вид газ не е съществувала нито в СССР, нито в Русия.

Великобритания изгони 23 руски дипломати, след което Москва отговори, изгонвайки същия брой служители на британското посолство. Русия също така затвори генералното консулство на Нейно Величество в Санкт Петербург и прекрати дейността на Британския съвет в РФ.

В руски неправителствени медии се появиха разследвания и интервюта, участвали в разработката на бойната отрова „Новичок“, които доказват, че нейният произход е Русия.

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *