Путин пристига на посещение в Турция

Путин пристига на посещение в Турция

Президентите ще участват в среща за Сирия заедно с иранския си колега

 

Руският президент Владимир Путин пристига на посещение в Турция. Заедно с турския си колега Реджеп Ердоган той ще присъства на полагането на основите на първата турска атомна електроцентрала „Аккую”, която ще се строи от руската държавна компания „Росатом“, съобщава Нова тв.

Путин е на двудневна визита в Турция, а през втория ден е планирана тристранна среща на държавния глава на Русия с президентите на Турция и на Иран – Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани, за ситуацията в региона и продължаващия седма година конфликт в Сирия.

Турската АЕЦ „Аккую“ ще бъде построена в близост до пристанище Мерсин в Средиземно море. Капацитетът й е да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия – количество, достатъчно да задоволи нуждите на мегаполиса Истанбул от електричество. Стойността на проекта е около $20 милиарда.

АЕЦ „Аккую“ ще се състои от четири енергоблока с мощност от по 1200 мегавата всеки. Турски фирми ще участват с дял от 35-40% в проекта, чийто принос за турската икономика се изчислява на 6-8 милиарда долара. Централата ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция от електричество и ще осигури постоянна заетост за неколкостотин души.

Първият енергоблок на АЕЦ „Аккую“ се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г., а останалите ще бъдат въведени в експлоатация през интервал от една година.
Междуправителственото споразумение за изграждане на АЕЦ „Аккую“ бе подписано от Турция и Русия през 2010 г., припомня Анадолската агенция.

По време на президентската визита в Анкара ще се състои и седмото заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище.

„Ще бъде разгледано състоянието и перспективите на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, хода на реализацията на стратегическите проекти, в частност в областта на енергетиката. Планира се да бъдат засегнати актуални регионални и международни теми, включително съвместната борба с тероризма и ситуацията в Сирия“, гласи официалното съобщение на Кремъл.

 

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *