Отровата „Новичок“ е убивала и преди Скрипал

Отровата „Новичок“ е убивала и преди Скрипал

 

„Новая газета“ публикува материал, доказващо руския произход на супероръжието „Новичок“, което официалните власти на Русия отрекоха да е разработвано някога.

Припомняме, че Великобритания обвини Русия след отравянето на двойния агент Скрипал и неговата дъщеря в Солсбъри, че или руските власти са изгубили контрол над мощното химическо оръжие „Новичок“, или стоят зад опита за убийство. Кремъл отрече всичко и излезе с контратеза, че британските власти искат да дискредитират Русия.

Следствени документи по наказателно дело за нелегалното разпространение на това вещество с гриф „строго секретно“, доказват обратното. По версия на следствието човекът, който участвал в създаването на веществото, го е продал на престъпници. Делото така и не приключва. Човекът, обвинен в изнасяне на веществото от секретния институт, не е наказан. Нещо повече, той продължава да работи в секретната лаборатория на института и след делото. В интервю за държавни медии той повтаря тезата на Кремъл – възможно е самите британци да са отровили Скрипал.

Постоянният представител на Русия в ООН бе на същото мнение. Според него „никакви програми за разработка и производство на химическо оръжие под названието „Новичок“ нито в СССР, нито в Русия някога са съществували“. Същото повтаря и Мария Захарова, официалният представител на руското външно министерство.

Но документи от наказателно дело № 238709 за отравянето на шефа на „Росбизнесбанк“ Иван Кивелиди през 1995г., показанията на експерти и свидетели, а също така специалисти, имащи отношение към веществата от системата „Новичок“, говорят, че те не само е били разработвани, но и  произвеждани в периода до 1994г. И че стотици смъртоносни дози от препарата са изнесени от секретната лаборатория.

Държавната РИА Новости поддържа тезата на Кремъл и пуска интервю с професор Леонид Ринк под заглавие „Британците са могли да отровят Скрипал“. Ринк е един от участниците в разработката на химическото оръжие. Малко след като излиза интервюто, информационната агенция коригира на своя сайт част от „чувствителната информация“ и всичко лъсва съвсем ясно.

В първоначалния вариант на интервюто Ринк разказва, че „Новичок“ не е вещество, а цялостна система за разработка на химически оръжия, а приетата на въоръжение в СССР система се наричала „Новичок 5“, без цифра названието не се използвало.

След корекцията излишните обяснения са спестени:

„Абсурдно е да говорим за формула „Новичок“ и за проект с такова име.“

Професор Леонид Ринк. Снимка: РИА Новости

 

Тази формулировка след „коригирането“ напълно съответства на позицията на официалната руска версия, че никакви програми и вещества „Новичок“ не съществуват. И че „Великобритания за пореден път се опитва да разгърне безобразна антируска кампания“.

В интервюто си Ринк в прав текст обяснява, че военните давали имена на разработките на химически вещества и в списъка с имената думата „Новичок“ съществувала. Това информационната агенция не го е изтрила или поправила.

Професорът би могъл да си спомни доста повече подробности за „Новичок“. Ринк фигурира в наказателното дело за отравянето на банкера Кивелиди и  споделя със следователите някои интересни подробности.

Следствието продължава няколко години. И в периода 1999-2006г. Ринк дава подробни и интересни показания за отровното вещество.

Той работи като началник на лаборатория и водещ научен сътрудник в института по органична химия в закритото (недостъпно за външни лица) градче Шихан в Саратовска област.

В следствените документи началникът на шиханския отдел на ФСБ обяснява, че сътрудниците са подписали документ за неразгласяване на тайни при работа със силно действащи отровни вещества. Негови по-големи началници от ФСБ информират, че там са се „синтезирали несанкционирано отровни вещества“. Дали с такова вещество е убит Кивелиди?

Из следствените протоколи от разпита на Ринк:

„Веществото, което се готвех да получа, е известно на науката. То нееднократно е синтезирано от специалисти на института. Беше държавна тайна.“

„Ние го разделихме в ампули по 0.25 грама и аз ги отнесох вкъщи, като ги сложих в гаража.“

Ринк свидетелства, че е предал ампулите на „един човек“ и го е инструктирал как се работи с отровата.

Прокурорът го пита, дали му е известно, че предава отровата, за да бъде използвана срещу човек?

Ринк отговаря утвърдително.

В хода на следствието специалистът химик уточнява още една важна подробност: грешка не може да има за какво вещество става дума, защото му показали експертното заключение за състава му от мястото на престъплението.

През 1995г. със същото е убит банкерът Иван Кивелиди и неговата секретарка. Проблеми със здравето имат и телохпанителят, чистачката и осем сътрудници на милицията, участвали в огледа на кабинета на Кивелиди в „Росбизнесбанк“.

 

Иван Кивелиди. Снимка: ТАСС

 

 

 

Категории Акцент-2, Анализ, ПланетаЕтикети ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *