40% от компаниите: Обществените поръчки са предварително ясни

40% от компаниите: Обществените поръчки са предварително ясни

Обществените поръчки са предварително ясни, смятат 40% от българските компании. Това показва анкета на Българската търговско-промишлена палата, проведена по електронен път между 12 и 16 март.

Хората от бизнеса смятат, че обикновено печелившият кандидат е предварително уговорен.

Данните от анкетата сочат още, че основните пречки пред бизнеса са корупция, административни спънки, непосилни изисквания и неясноти в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Допитването сред бизнеса е осъществено по повод на среща с представители на Световната банка, които проучват проблемите на обществените търгове у нас, информират от БТПП.

Малко над 20% от анкетираните са участвали в обществени поръчки и са ги печелили, а 20% никога не са участвали. Причините за това са сложната бумащина, липса на достатъчно информация за поръчките, както и невъзможност за малките и средни предприятия да извършат целия обем на поръчката.

Едва 13% от участвалите в анкетата компаниите твърдят, че процедурите за обществени поръчки са станали по-прозрачни след влезлия от април 2016 година нов Закон за обществените поръчки (ЗОП). Повече от половината не виждат промяна.

Анкетираните дават и идеи за справяне с корупцията. Като една от тези мерки се предлага обществените поръчки да се провеждат изцяло по електронен път.

 

 

Категории Акцент-2, Икономика, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *