Каракачанов: България сама е определила позицията си по случая „Скрипал“

Каракачанов: България сама е определила позицията си по случая „Скрипал“

България е взела решението да не гони руски дипломати, без да е била повлияна от натиск. Това обяви в сутрешния блок на „Нова телевизия“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Поведението на много български политици през последните 60-70 години е било такова. Натискат ни от Москва – клякаме. Натискат ни от Брюксел да затваряме реактори на нашата централа – и ние клякаме. В съзнанието на хората се е изградил този стереотип – българските политици взимат решение под някакъв натиск“, коментира вицепремиерът.

„Аз нямам информация някои от моите колеги да е бил притискан от Москва или от Брюксел да взима едно или друго решение. Никой не е притискал никого“, добави той.

По думите му решението на правителството да не се бърза по случая „Скрипал“ и да не се гонят дипломати е правилно, защото България трябвало да води балансирана политика и да има открити канали за комуникации с Русия.

Според Каракачанов доказателствата, които в момента се представят за ролята на Русия в отравянето на Сергей Скрипал, не са категорични. „Ако има безспорни доказателства за вината на Русия, естествено е, че България може да промени своята позиция. И никой не може да ни се сърди, ако решим да екстрадираме руски дипломати при доказване вината на руската страна“, допълни вицепремиерът.

Според него трябва да се излезе от този начин на мислене, насаден от комунизма. „Логиката да членуваме в ЕС, а не в евразийския съюз, е да имаме суверенни решения и никой не може да ни се сърди нито на Изток, нито на Запад, ако си променим мнението“, заключи Каракачанов.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *