БСП иска премиерът Борисов да изясни българската позиция по случая „Скрипал“

БСП иска премиерът Борисов да изясни българската позиция по случая „Скрипал“

Парламентарната група на „БСП за България“ поиска премиерът Бойко Борисов да се дойде в Народното събрание и да информира депутатите за дипломатическата криза около случая „Скрипал“.

Мнозинството европейски държави обявиха в последните дни, че ще експулисират руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради покушението срещу руския агент Сергей Скрипал.  България за момента се въздържа от такива мерки, а единствените стъпки на изпълнителната власт се изразяват в това, че премиерът Бойко Борисов привика на консултации в София посланика на България в Русия Бойко Коцев. Очаква се двамата да разговарят утре в Министерския съвет.

Депутатът от „БСП за България“ Кристиан Вигенин поиска Борисов да даде информация за основанията за предприетите стъпки до момента. Според него трябва да има по-голяма съгласуваност на действията на институциите, тъй като се виждало, че кризата се разраства и ще има последици.

Пред „Дневник“ от Министерския съвет коментират, че Борисов няма да ходи в Народното събрание за подобни обяснения.

Изданието припомня единствения коментар на  премиера Бойко Борисов по случая: „Има факт, който е много опасен и който изисква цялата разузнаваческа и контраразузнаваческата гилдия в целия свят да се заеме. Фактът е, че има терористичен акт, хора в предсмъртно състояние, и то с нервнопаралитичен газ, забранен отдавна с конвенции. Който го е направил – дали е Русия, дали е терористична организация, но на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити.“

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче обяви, че България ще ще покаже съпричастност и солидарност с Великобритания и ще вземе правилното решение за експулсирането на руски дипломати.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *