България ще чака проучване откъде е дошъл „Новичок“

България ще чака проучване откъде е дошъл „Новичок“

България ще чака Организацията за борба с химическите оръжия първо да се произнесе по случая „Скрипал“ и тогава ще вземе решение дали да изгони руски дипломати по примера на мнозинството държави членки на ЕС. Това съобщи в интервю за Нова телевизия зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Голяма част от държавите – членки на ЕС, САЩ, Канада и други страни обявиха в последните дни, че ще експулисират руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради покушението срещу руския агент Сергей Скрипал. България обаче е в по-малобройната група европейски страни, коите искат неопровержими доказателства.

„Организацията за борба с химическите оръжия трябва да каже какъв е случаят, да се проучи откъде може да е дошло това бойно отровно вещество. Биха могли да се намерят и още развръзки в този конфликт, които да доведат до нови знания“, каза зам.-министърът, помолен да обясни българската позиция, която засега не включва изгонването на руски дипломати. „За нас са необходими още факти, че да се стигне до крайната точка и да експулсираме руски дипломати“, добави той.

Георгиев подчерта, че България е заявила ясно своята солидарност с Великобритания, включително с присъединяването към декларацията на Европейския съвет. Връщането на българския посланик Бойко Коцев от Москва в София за консултации също е „знак“, по думите на зам.-министъра, но и възможност за доуточняване на случващото се в Москва. Той нарече българската позиция „балансирана и умерена“, каквато подобава на страна, председателстваща съвета на ЕС.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *