България се стопява с 25% до 2040 г.

България се стопява с 25% до 2040 г.

Населението на България ще намалее с около 20-25% до 2040 г. Това показва прогнозата за  демографското развитие на България за периода 2015-2040 г., която правителството одобри на свое заседание и която ще представя на парламента.

Документът е изготвен от Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, Националния статистически институт, ООН и Световната банка.

Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на България през следващите няколко десетилетия.

Прогнозните резултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. инерция на обратния растеж.

Според изследването делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст.

Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области без София и се очаква този процес да продължи в течение на целия период.

В общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население, се посочва в проучването. Според целевия вариант на проекцията на Евростат се очаква това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватия, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия.

Категории Акцент, Акцент-2, ИкономикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *