Австрия настоя ЕС да прекрати преговорите с Турция (обновена)

Австрия настоя ЕС да прекрати преговорите с Турция (обновена)

Австрийският министър осъди масовите уволнения и арести в Турция след опита за преврат миналата година

 Австрийският канцлер Себастиян Курц заяви, че преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени. В интервю за германския вестник „Велт ам зонтаг“ по случай 100 дни от управлението на неговото коалиционно правителство Курц каза, че Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция, която все повече се отдалечава от Европейския съюз.

Турция все още иска да стане пълноправен член на Евросъюза, заяви турският президент Реджеп Ердоган часове преди срещата на върха.

„Моята прогноза, че тази Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва“, каза Курц, като подчерта, че ще продължи да се застъпва за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Курц изтъкна, че вместо да предлага на Анкара да се присъедини към ЕС, Брюксел трябва да заеме ясна позиция спрямо Турция и да се стреми единствено към нормално сътрудничество с нея.

„Ние не можем да си позволим да изпаднем в зависимост от Турция“, заяви Курц.

Турция продължава официално да преследва целта за пълноправно членство в ЕС. Курц, обаче, предлага да има само „сътрудничество в контекста на концепцията за съседство“. Френският президент Емануел Макрон направи подобни изявления в началото на годината, припомня „Велт“.

Австрийският канцлер осъди масовите уволнения и арести в Турция след опита за преврат миналата година

Курц критикува също военната офанзива, стартирана преди два месеца от Турция в Северозападна Сирия, в опит да смаже кюрдската милиция. Нашествието заплашва да изостри бежанската и хуманитарната криза в региона. Ердоган вижда в кюрдските милиции в Сирия заплаха заради връзките им със забранената в Турция като терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК). И това е достатъчно оправдание за използването на сила за „самозащита“.

Курц призовава Турция да играе „конструктивна роля в Сирия и региона“. По думите му след напредъка в борбата срещу терористичната милиция на Ислямска държава, Сирия най-сетне се нуждае от мир вместо от друга военна ескалация. Поради това необходимостта от политическо решение чрез посредничеството на ООН също трябва да бъде тема на срещата на високо равнище между ЕС и Турция.

Курц отправи призива си часове преди срещата на върха ЕС-Турция във Варна, чиято основна цел е подобряване на отношенията.

„Турция остава значим стратегически партньор за ЕС, с когото трябва да има сътрудничество в рамките на програмата за съседите“, поясни австрийският канцлер. Той остро осъди и турската операция в Сирия, на която са жертва кюрдите.

„Условията за присъединяване не са изпълнени и поради тази причина предприсъединителните преговори трябва да бъдат прекратени с Турция“, казва Курц.

Според него трябва да бъдат преразгледани „финансовите параметри на предприсъединителната помощ, която бе предвидена на стойност от 4.45 млрд. евро за период от 2014 до 2020 г.“

„Членството в ЕС продължава да е наша стратегическа цел“, заяви Ердоган на летището в Истанбул, преди да отлети за Варна. Там той ще разговаря довечера с президента на Европейския съвет Доналд Туск и с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Турският президент добави, че Анкара няма да допусне поставянето на прегради по пътя й „към правото… на пълноправно членство“

Със засилени мерки за сигурност Варна ще посрещне срещата между лидерите на ЕС и Турция.

От следобедните часове до около 18:00 часа ще има разположени патрулни коли на полицията по основните трасета, по които ще минат кортежите на официалните гости за разговорите в „Евксиноград”. Маршрутите обаче не се съобщават.

Движението на основните кръстовища ще се регулира от Пътна полиция. Взети са мерки за осигуряване на нормален пропускателен режим и не се очаква блокиране на града, увериха от полицията. Засилена охрана ще има и на летището.

Два протеста срещу визитата на Ергодоган ще има във Варна днес. Партия „Възраждане” организира демонстрация в 12:00 часа пред Съдебната палата, а в същия час пред Катедралния храм се събират симпатизантите на „Да, България” и ДСБ.

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *