Заподозрян в убийство чех преговаря за ЧЕЗ от името на „Инерком“

Заподозрян в убийство чех преговаря за ЧЕЗ от името на „Инерком“

Чешки гражданин с бизнес в България и българска самоличност, обвиняван в убийство, а по-късно освободен поради липса на доказателства е част от екипа на „Инерком България“. Чешкият гражданин Никола Молчан е присъствал на срещата на 13 март т.г. между екипа на „Инерком България“ и ръководството на „ЧЕЗ-България“, съобщава Клуб Z като се позовава на два източника, единият от които от ЧЕЗ.

Молчан е бил част от екипа, доведен от страна на кандидат-купувача на българския бизнес на чешката държавна компания. Той не е бил сред лицата, посочени за наблюдатели на сделката.

През 2009 г. Молчан е задържан по обвинение, че е застрелял свой сънародник и негов съдружник във фирмата „Бохемия сити“ Либор Мировски. Трупът на Мировски е бил открит на 29 октомври 2008 г. между селата Бистрица и Железница до София. Той е бил убит в гръб с 4 куршума от 7.65-милиметрово оръжие. По-късно сестра му Петра Мировска пристига в България, за да търси истината за убийството на брат си.

Двамата имали строителен бизнес в Чехия. Според публикации в „24 часа“ започват да изграждат и ваканционен комплекс край Слънчев бряг, одобрени са и за кредит от над 700 000 евро от българска банка.

Молчан е задържан, но впоследствие освободен от Софийския апелативен съд, като магистратите не му налагат дори и най-леката мярка за неотклонение – подписка. Те приемат, че по никакъв начин не може да се направи предположението, че е извършител на убийството, пише тогава „Капитал“.

„Източници, запознати с разследването на смъртта на Мировски, коментираха, че действително има улики срещу Молчан, но по-голямата част от доказателствата били косвени (например, че по разпечатка на клетките на GSM на двамата се вижда, че те са били заедно на лобното място). Други от фактите оборвали защитната му версия. Така например Молчан се опитал да въведе, чрез полицаи, информация в системата на граничния пункт на летище София за това, че съдружникът му е „напуснал“ България след датата на убийството“, пише изданието.

Молчан бил пребит в сградата на СДВР в нощта на 8 срещу 9 януари т.г., за да си признае убийството на своя съдружник Мировски, тъй като директните доказателства срещу него за убийството на съдружника му били „скромни“. А самият той подава жалба в Софийската районна прокуратура и разказва пред няколко медии за побоя, на който е бил подложен.

Тогава Давид Родр, полицейски аташе на Чехия за Източна Европа, заявява, че освобождаването на Никола Молчан от съда в България “ни изненада доста, като се има предвид колко доказателства бяха събрани срещу него”.

По данни от Търговския регистър Молчан има няколко действащи фирми в България: „Фреш кафе и фууд“ ООД, „Булгар инвест“ ООД, „Бохемия сити“ ООД (в съдружие с трима чехи – Петр Климеш, Едуард Климеш и Ладислав Новак), „Дем – 2004“ ООД, „Топ инженеринг“ ООД, „ЕСПА-България“ ООД, „Де-ни 2007“ ООД.

 

Категории Компании, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *