БОЕЦ дава Борисов и Горанов на Цацаров заради източено ДДС

БОЕЦ дава Борисов и Горанов на Цацаров заради източено ДДС

Близо 8 млрд. лв. са несъбираемите задължения за периода 2000 – 2017 г. по данък добавена стойност (ДДС) по влезли в сила оспорвани в съда актове от данъчни ревизии на Националната агенция по приходите (НАП). Данните бяха обявени от гражданско сдружение БОЕЦ, което ги е получило от НАП по реда на ЗДОИ.

Сдружението е поискало данни и за общия обем на несъбраното ДДС за периода 2000 – 2017 г. Отговорът от НАП сочи, че то е в размер на 16.210 млрд. лв.

По думите на Георгиев е невъзможно 16 млрд. лв. да бъдат източени без участие на хора по високите етажи на властта. „Страната се управлява от мафиотска структура, подчинила институции, превърнала ги в служби, обслужващи нейните интереси“, каза председателят на БОЕЦ.

Неправителствената организация подготвя сигнали до прокуратурата срещу финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов за неупражнен контрол над НАП в провала им за събиране на ДДС.

Сигнал за нередностите ще бъде подаден и пред Европейската комисия, както и до президента Румен Радев с искане той да свика КСНС. „Липсата на 16 млрд. лв. е проблем, който няма как да не се отразява на националната сигурност“, коментира Георгиев.

По думите му изключително важна е и ролята на прокуратурата, за да се стигне до такава огромна сума източено ДДС.

Според Георгиев докато на власт е сегашното управление и сегашното ръковдоство на прокуратурата, тези схеми не могат да бъдат спрени. „В това има умисъл и институциите са част от тези схеми“, коментира той.

 

Разпределението по години на несъбираемите задължения за ДДС по влезли в сила оспорвани в съда актове е, както следва:

 

2000 – 2010 г. – 1.400 млрд. лв.

2011 г. – 1.098 млрд. лв.

2012 г. – 0.742 млрд. лв.

2013 г. – 0.548 млрд. лв.

2014 г. – 0.511 млрд. лв.

2015 г. – 0.654 млрд. лв.

2016 г –  0.564 млрд. лв.

2017 г. – 0.271 млрд. лв.

 

 

Председателят на управителния съвет на БОЕЦ Георги Георгиев ги анализира така:  „Най- ниски са стойностите през 2013 и 2014 г. Бойко Борисов сдава управлението“.

Той постави въпроса какво са правили управляващите през всичките тези години, за да преодолеят проблема с източването на ДДС, като напомни, че в значителна част от периода на власт е ГЕРБ. По думите му гражданското сдружение поискало данни от финансовия министър Владислав Горанов, но той отговорил, че не разполага с информация.

От БОЕЦ са поискали допълнителни данни от НАП за имената на всички дружества и търговци, които са установени по веригата на източване на ДДС. Друго искане към приходната агенция е дали Министерството на финансите е изисквало и получавало ли е информация във връзка с несъбраното ДДС.

 

 

 

Категории Акцент, Акцент-2, ФинансиЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “БОЕЦ дава Борисов и Горанов на Цацаров заради източено ДДС”

  1. Толкова много сили за обсъждане на неплатени данъци без зачитане, че данъците са много незначителни спрямо водещият причинител на сегашните актуални щети.
    Днес хората в Република България са с болезнени трудности не от неплатени данъци, а защото живеят при липса на защита срещу вредата от лева. Държавната грешка е водещия причинител за нарастване на щетите.
    За устойчив държавен просперитет в Република България е необходима защита срещу вредата от лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *