Цирк ЧЕЗ. Няма отказали се да финансират Гинка Върбакова банки

Цирк ЧЕЗ. Няма отказали се да финансират Гинка Върбакова банки

Сделката около продажбата на българските активи на чешкото енергийно дружество CEZ придобива все по-комични измерения. Ден след като председателят на Надзорния съвет на CEZ Вацлав Пачеш обяви, че сделката може да се разпадне, защото две от финансиращите банки се оттеглят, информацията беше отречена от компанията-купувач „Инерком“ на Гинка Върбакова. „Няма отказ от финансовите институции, които трябва да кредитират закупуването на активите на ЧЕЗ в България“, коментират от „Инерком“ пред БНР.

„Структурирането ще бъде напълно стандартно за международни сделки, т.е. част от него ще бъде собствен капитал, другото ще бъде финансирано от банки. В момента се водят преговори за съотношението собствен капитал към банково финансиране, но преговорите се водят с един нормален тон“, обясни Веселин Захариев, представител на фирма-финансов консултант по сделката.

Само ден по-рано председателят на Надзорния съвет на CEZ Вацлав Пачеш  обяви, че се страхува, че „Инерком“ няма да успее да си осигури средства, за да плати активите на ЧЕЗ България. „Тогава, мисля, че има други компании, които искат да закупят българските активи. Доколкото знам, интерес има от „India Power“ и от „Енерго про“ – това е друга чешка компания. Все още има интерес да закупят целия бизнес в България, особено индийската компания“, добави Пачеш.

Схемата на финансиране на сделката беше публикувана първо от чешките медии, а впоследствие и потвърдена от премира на България Бойко Борисов. Борисов пристигна в Народното събрание с едно листче, за което обяви, че е получил от чешкия премиер Бабиш и което после обяви за секретно.

Според онлайн издание lidovky.cz. разпределението на средствата е следното:

Собствени средства на Инерком: 20 милиона евро
Търговското финансиране от Score
Trade: 67 милиона евро
Търговското финансиране от Global Victory Trust: 100 милиона евро
Банков заем от УниКредит Булбанк: 180 млн. евро
Банков кредит от ПИБ: 80 млн. евро
Рефинансиране на съществуващи заеми от Българската банка за развитие: 65 млн. Евро

Впоследствие Първа инвестиционна банка отрече да участва в кредитирането на сделката. Същото направи и Българската банка за развитие.

Най-вероятно това са и банките, за оттеглянето на които говори председателят на НС на CEZ. В коментара си за БНР Пачеш обясни желанието на CEZ да продаде българските активи със загубата на средства заради неизпълнени от българското правителство ангажименти: „Доколкото знам, някои от законовите ангажименти, поети от българското правителство, не са съвсем изпълнени. Заради това CEZ загуби пари и затова постепенно изгуби интерес да прави бизнес в България. Аз обаче не съм толкова отдавна в компанията. Знаете, че аз се присъединих по-късно към нея. Когато това се случи, заварих тази ситуация. Информираха ни, че ръководството на CEZ смята, че губи пари заради действията на правителството и че просто трябва да си тръгне от страната. Смисълът на всичко беше, че българското правителство и специално премиерът Бойко Борисов не искат CEZ изобщо да бъде в България”.
Пачеш изрази и опасения, че желанието на българската държава да влезе в схемата по придобиването на активите усложнява сделката. „Това е голям проблем заради арбитража с българската държава. Разбира се, ако българската държава придобие активите, които ние продаваме, това ще бъде сериозен правен проблем. Въпреки това правните екипи започнаха работа и резултатът ще бъде ясен след седмица, две или може би повече“, казва Пачеш.

За влизането на българската държава в сделката за ЧЕЗ се разбра след среща между собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова и министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.

След нея Върбакова обяви, че няма проблем да приеме държавата за съсобственик и замина за преговори в Прага.

След тях не се разбра какво е становището на CEZ, но пък вчера от „Инерком“ съобщиха, че вече са подали уведомление за покупката на ЧЕЗ в Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да одобри сделката.

Вчера пък Народното събрание гласува създаването на анкетна комисия, която да провери сделката за ЧЕЗ, както и приватизационните процедури за електро-разпределителното дружество в България.

Категории Акцент, ИкономикаЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *