CEZ: Премиерът Борисов не ни иска в България

CEZ: Премиерът Борисов не ни иска в България

Премиерът на България Бойко Борисов не иска CEZ да работи в страната. Това казва председателят на Надзорния съвет на CEZ Вацлав Пачеш в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР. От думите му става ясно, че сделката между чешката компания и българската „Инерком“ може да се продавали. Причината е, че българският купувач на активите на CEZ  няма да успее да плати сделката, особено след изтичането на документ, свързан именно с финансирането й.

Според Пачеш основната тема на разговорите, които минлата седмица са имали екипите на „Инерком“ и CEZ е била „заедно да приготвят документите за компетентните органи, които трябва да одобрят сделката и по-специално Комисията за защита на конкуренцията. Става дума за регулаторни органи основно в България, не толкова в Чехия“. „Доколкото знам този процес върви гладко“, казва председателят на НС на чешката компания.

Другият въпрос, която е бил обсъждан, е възможността българската държава да влезе в сделката и може би да притежава голяма част от активите.

„Това е голям проблем заради арбитража с българската държава. Разбира се, ако българската държава придобие активите, които ние продаваме, това ще бъде сериозен правен проблем. Въпреки това правните екипи започнаха работа и резултатът ще бъде ясен след седмица, две или може би повече“, казва Пачеш.

 

Според него няма вариант ЧЕЗ да се откаже от арбитража в името на това да приключи сделката: „Доколкото знам, арбитражът е за много голяма сума пари – много по-голямата, отколкото сделката с „Инерком“. Доколкото знам, българската държава може да бъде допусната да закупи ЧЕЗ България или поне по-голямата част от активите, но само когато арбитражът е приключен“.

 

В момента в ЧЕЗ се води разследване за изтичането на един документ, който е предоставен и на българското правителство.

„Има изтичане само на един документ, в който се съдържа информация за финансовите институции, които биха осигурили  заем за „Инерком“, за да закупи активите на ЧЕЗ. Във вестниците прочетох, че заради натиска две български банки са се оттеглили. Става дума за натиск от българското правителство. Ако това наистина е вярно, аз се опасявам, че всичко ще отиде на вятъра. Страхувам се, че „Инерком“ няма да успее да си осигури средства, за да плати активите на ЧЕЗ България. Тогава, мисля, че има други компании, които искат да закупят българските активи. Доколкото знам, интерес има от „India Power“ и от „Енерго про“ – това е друга чешка компания. Все още има интерес да закупят целия бизнес в България, особено индийската компания“.

 

Пачеш обясява желанието на CEZ да продаде българските активи със загубата на средства заради неизпълнени от българското правителство ангажименти: „Доколкото знам, някои от законовите ангажименти, поети от българското правителство, не са съвсем изпълнени. Заради това CEZ загуби пари и затова постепенно изгуби интерес да прави бизнес в България. Аз обаче не съм толкова отдавна в компанията. Знаете, че аз се присъединих по-късно към нея. Когато това се случи, заварих тази ситуация. Информираха ни, че ръководството на CEZ смята, че губи пари заради действията на правителството и че просто трябва да си тръгне от страната. Смисълът на всичко беше, че българското правителство и специално премиерът Бойко Борисов не искат CEZ изобщо да бъде в България”.

Пачеш припомня, че преди няколко години българското правителство падна заради цената на тока. По думите му тогава ЧЕЗ е направила грешка, като поискала увеличаване на цените на тока твърде бързо. Той прави уточнението, че това е личното му мнение.

„Цената на електроенергията се качваше с такова темпо навсякъде в Европа, но тогава ЧЕЗ трябваше да осъзнае, че част от българското общество не е готово за подобно шоково увеличение. Сега премиерът Борисов е отново на власт и вероятно присъствието на ЧЕЗ вероятно не му се нрави – на него и на неговите хора. Ето защо за ЧЕЗ става много трудно да прави бизнес в България“, казва Пачеш.

 

 

Категории Акцент, КомпанииЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *