Пет опозиционни партии се обявиха срещу фаворита на управляващите за председател на комисията „Антикорупция“

Пет опозиционни партии се обявиха срещу фаворита на управляващите за председател на комисията „Антикорупция“

Хаворитът на управляващите Пламен Георгиев не трябва да бъде избран за председател на КПКОНПИ, защото е политическа креатура и показал, че е лоялен на властта.

Това се казва в позиция на петте десни партии ДСБ, „Да, България“, БЗНС, ДЕОС и „Зелените“, оповестена днес – по време на дебатите в парламента за избора на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Новия мегаорган за борба с корупцията доби популярност и като комисия „Антикорупция“.

С името на Пламен Георгиев се свързват безпринципни и необосновани решения като прокурор и ръководител на КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество), се посочва в позицията.

„Ако начело на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) застане човек – политическа проекция на рушителите на българската държавност, КПКОНПИ ще се превърне в оръжие срещу неудобните на властта и чадър за нейните приятели.“

От партиите припомнят, че Пламен Георгиев като прокурор не успя да убеди съда в наличие на престъпление по делата за „Софийски имоти“, срещу кмета на Кърджали Хасан Азис. Същата беше позицията му при всички достатъчно сериозни данни за престъпления на високопоставени лица, следващи от подслушването на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Пламен Георгиев като прокурор по последното дело носи отговорност за унищожаването на записите от подслушването и превръщането им в негодно доказателствено средство, посочват формациите.

От десните политически сили припомнят резултатите от последния мониторингов доклад. В последния доклад на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка изрично беше посочено, че „ключов аспект ще бъде назначаването на ръководството на новата институция в рамките на открита и прозрачна процедура, за да се създадат условия тя да се ползва с широко доверие във всички слоеве на обществото, както и сред държавните служители“.

„Предизвестеният избор, какъвто е този на Пламен Георгиев, сам по себе си е отрицание на всяка „открита“ и „прозрачна“ процедура“, се казва още в декларацията.

Според петте партии, ако България беше правова и демократична държава, щеше да има работещи институции.

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *