Държавата може да поиска контролен дял в мобилни оператори

Държавата може да поиска контролен дял в мобилни оператори

Държавата може да поиска контролен дял и от мобилни оператори. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Валери Симеонов пред БНТ.

По думите му Обединени патриоти ще внесат предложение за промени в Закона за енергетика. С тях преди всяка сделка, „която има някакъв сериозен пазарен дял и която засяга много потребители да се извършват проучвателни действия от ДАНС“. Те щели да се събират по определен въпросник. На базата на тази информация да се изготвя позиция на Министерския съвет. „Тук има да доуточняваме дали да бъде само ДАНС, дали МС, дали КЕВР. Уточняваме дали да бъде над 20, или 30-40%“, коментира Симеонов.

Симеонов коментира ситуацията с ЧЕЗ и опитите на държавата да влезе в сделката. По думите му в разговора между собственика на българската компания „Инерком“ Гинка Върбакова и премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев са били договорени 34%.

„Тука става въпрос за много малко пари“, добави Симеонов. По думите му държавата няма да гони да упражнява тази собственост. „Не трябва държавата да участва директно в управлението, а по-скоро в контрола. Трябва ни сигурност, че това дружество няма да бъде хвърлено на борсата и фалирано. Този контрол може да бъде осъществяван, както с 34% капитал, така и със „златна акция“, както е в „Лукойл Нефтохим“ например“, каза вицепремиерът.

И добави: „Решението е добро, аз приветствам министър-председателя за това решение. Това е супер решение.“

„Редно е да опитаме да закупим на много ниска цена акции в И Ви Ен, както и Енерго про. Така обществото ще види, че това най-успешно за последните 30 години правителство защитава националния интерес.

„Що пък да не вземем някакъв контролен пакет върху „Глобул“, „Мобилтел“ и така нататък. Да не забравяме, че ЧЕЗ не е стратегическо за националната сигурност дружество, но телекомуникационните компании са“, коментира Симеонов.

Снимка: Сергей Антонов

Категории Акцент, ИкономикаЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *