Отровеният в Англия Сергей Скрипал се страхувал за живота си

Отровеният в Англия Сергей Скрипал се страхувал за живота си

Според говорителя на Путин в посолството на Русия във Великобритания не е постъпвало обръщение за сътрудничество в разследването

Отровеният във Великобритания Сергей Скрипал се е обръщал към полицията с оплакване, че се страхува за живота си, съобщава The Telegraph. 66-годишният Скрипал, бивш полковник от ГРУ, е осъден в Русия за сътрудничество с британското разузнаване МИ6, а през 2010 е експулсиран на Запад.

Полицията в графство Уилтшир до днес не може да установи как точно е отровен Скрипал и 33-годишната му придружителка, съобщава ВВС. „Сега ги лекуват от отравяне с неизвестно вещество. Главно внимание се отделя за изясняване как точно се е случило всичко.“ Според полицейски служители следствието разглежда различни версии и активно си сътрудничи с „правителствени агенции“. Жертвите са в тежко състояние.

По думите на вдовицата на бившия сътрудник на ФСБ Александър Литвиненко, отровен с полоний в Лондон през 2006 година, инцидентът много прилича на случилото се със съпруга й. „На нас обаче ни трябва повече информация, трябва да знаем какво е било това вещество. Било ли е радиоактивно“, отбелязва Марина Литвиненко.

Ресторантът Zizzi в търговския център Солсбъри, който е в съседство с мястото, където намират Скрипал и жената, е затворен като предпазна мярка. Предполага се, че жертвите може да са обядвали там.

Според информация в медиите възможно е пострадалите да са отровени със синтетичния препарат фентанил. Веществото е близко като състав до хероина, но оказва много по-силно въздействие.

Междувременно кореспондентът на ВВС Том Саймъндс съобщава, че заедно със Скрипал е могла да пострада и дъщеря му. Тя живее в Русия, но често посещава Великобритания. По думите на близки с нея няма връзка вече от два дни.

Според Андрей Луговой от охраната на Думата вероятно инцидентът със Скрипал ще бъде използван от британските спецслужби за провокация против Русия: „Англичаните страдат от фобии. Каквото и да се случи с руснаци там, веднага се търси руска връзка. Засега по отношение на случая със Скрипал няма никакви официални заявления. Да изключим това, че медиите ще се опитат да раздуят около това поредния скандал с поредните обвинения“, казва Луговой пред Интерфакс. При това Луговой изключва интерес на руските спецслужби към бившия шпионин. „Да се преследва вече помилван, това е абсурд“, отбелязва депутатът.

Във вторник прес секретарят на президента Путин – Дмитрий Песков, заяви, че в Кремъл не са учудени от мненията в чужбина след инцидента със Скрипал за участие на руски граждани в отравянето му. „И както се казва, не трябваше да чакаме дълго, за да се потвърдят тези подозрения“, казва Песков.

„Ние не разполагаме с информация каква е причината, с какво се е занимавал този човек, с кого е могло да бъде свързано. И затова не мога да правя каквито и да е коментари“, отбелязва прес секретарят. По думите му в посолството на Русия във Великобритания не е постъпвало обръщение за сътрудничество в разследването на инцидента с бившия сътрудник на ГРУ, но Москва „винаги е открита за сътрудничество“.

Скрипал и неговата спътничка, чието име не се споменава, са отровени в неделя около 16.15 часа местно време в търговския център Maltings. След инцидента полицията отцепва района около Maltings, както и други градски обекти. Спасители в пълна защитна екипировка започват обеззаразяване на улици.

По думите на съседи на Скрипал в дома му полицаите са останали до 17 ч. в неделя, като са продължили работата и в понеделник.

На 9 август 2006 година Московският окръжен военен съд осъжда Скрипал на 13 години затвор по чл. 275 (за държавна измяна). Четири години по-късно, на 9 юли 2010г., осъденият е депортиран във Виена в рамките на мащабна размяна на шпиони между Русия и западни страни. Заедно със Скрипал тогава е и ученият Игор Сутягин. В Русия са върнати агенти, разобличени от властите на САЩ.

След депортирането от Русия бившият полковник се установява във Великобритания.

 

Сергей Скрипал след ареста му в Москва през 2006 година

Снимка: Миша Джапаридзе/АП

Източник: Грани.ру

 

Превод: Рени Нешкова

Категории ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *