Следствието е работило най-много по данъчни престъпления

Следствието е работило най-много по данъчни престъпления

Разследвания на престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната система са формирали най-голямата част от дейността на националното следствие за първите шест месеца на 2017 г. Това показва справка, качена на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС), цитирана от „Дневник“.

Към тези престъпления спадат прането на пари, укриването на данъци, укриването на осигурителни вноски и др. През миналата година общият им брой достига 78, от които 65 са останали неприключени.

След тях се нареждат разследванията за престъпленията против собствеността – кражби, грабежи и др., които за посочения период са били 43, а 26 от тях са останали недовършени. Следват престъпления против личността – убийство, побой, отвличане, изнасилване и др. Техният брой е бил 39, от които 30 са останали недовършени. На следващо място се нареждат разследванията на общоопасните престъпления – запалване на сграда, земеделски произведения, гора или рудник например, както и причиняване на наводнение и др., които са били 32.

Нататък статистиката продължава с престъпления против стопанството – 26 разследвания; престъпления против дейността на държавни и др. органи – 19, документни престъпления – 13; престъпления против реда и общественото спокойствие – 8; престъпления против правата на гражданите – 6; по едно са разследванията на престъпления против републиката, брака, семейството и младежта и против мира и човечеството.

В данните на следствието са посочени и нанесените щети от разследваните от тях престъпления. Всички са настъпили от данъчните престъпления, чиито разследвания водят по численост. Става дума за щети за над 15.3 млн. лв., от които не е възстановена никаква част. Няма и обезпечения.

Иначе данните на следствието показват още броя на новообразуваните, продължавани от предишни периоди и приключени досъдебни производства. Тук е дадено сравнение с първите шест месеца на 2015 г. и 2016 г.

От статистиката се вижда, че намалява броят на влачените от предишни периоди разследвания. За първото полугодие на 2015 г. те са били 283, за да намалеят на 203 през 2016 г. и да стигнат 160 за периода януари-юни на миналата година. Обратна е статистиката на новообразуваните досъдебни разследвания, които нарастват. Те са били 25 през 2015 г., 30 през 2016 г. и 42 през миналата година.

Категории Акцент, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *