ЧЕЗ напуска България заради конфликт с правителството

ЧЕЗ напуска България заради конфликт с правителството

Чешкото държавно енергийно дружество ЧЕЗ е решило да продаде бизнеса си в България през 2016 г. заради конфликти с правителствата и лошата среда за правене на бизнес. Компанията е решила да инвестира в Западна Европа, каза днес по Би Ти Ви Петър Баран, който е оперативен директор на енергоразпределителното дружество между 2011 и 2015 г.

Той допълни, че основният проблем е в това, че темата за тока се политизира. „Токът е скъп, много хора се топлят на ток и не са доволни от своите сметки, а партиите използват тази ситуация“, обобщи Баран.

Според Баран мениджмънтът на ЧЕЗ в Чехия е проверил внимателно купувача и вариантите за финансиране, преди да се реши на продажбата.

На въпрос защо такъв сериозен бизнес отива в такава скромна компания, той обясни, че ЧЕЗ не виновна, че са се появили такива компании като купувачи. В заключение Петър Баран обобщи, че няма институция в страната, която да спре сделката.

Провал би могло да има, ако компанията купувач не намери нужното финансиране или продавачът реши да се откаже по някаква причина.

Категории Акцент-2, Компании, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *