Чешки медии: Кредиторите на Гинка Върбакова са офшорки от Paradise papers

Чешки медии: Кредиторите на Гинка Върбакова са офшорки от Paradise papers

Близо половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви по програма „Хоризонт“ Веселин Вачков, директор на чешкото издание „Лидове новини“.

Медията излиза днес с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания „Инерком“:

Според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, фирмата купувач е предложила комбинирано финансиране от няколко източника. На първо място става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая – почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми.

Вачков заяви, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс“.

Една от офшорните фирми се казва Score Trade и неин съсобственик е руско-грузинският бизнесмен Паата Гамгонейшвили, чието фигурира в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити. Това е Еuro star.

Категории Акцент-2, Компании, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *