Чехът Келнер купува Нова телевизия

Чехът Келнер купува Нова телевизия

Шведската компания Modern Times Group (MTG) подписа в понеделник споразумение да продаде 95% от „Нова броудкастинг груп“ на PPF Group. Този холдинг е контролиран от чеха Петр Келнер, който е близо до сделка и за българското поделение на норвежкия мобилен оператор „Теленор“.

Останалите 5% от Нова остават за изпълнителния директор на българската компания Дидие Щосел.

Сделката трябва да премине през одобрението на антимонополните органи, но очакванията на двете страни са тя да приключи през първата половина на 2018 г. Цената е 185 млн. евро и ще бъде платена кеш.

„Нова броудкастинг груп“ се подрежда на първо място сред операторите в България със своите седем канала и 19 онлайн платформи. Освен „Нова телевизия“ това са „Кино Нова“, „Нова спорт“, „Диема“, „Диема фемили“, „Диема спорт“ и „Диема спорт 2“, както и платформите за видеообмен и видеосъдържание VBOX 7 и Nova Play, имейл услугата abv.bg, сайтовете  Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg и за спортни новини Sportni.bg и Gong.bg, както и други уебсайтове.

В официалното си съобщение по случай сделка изпълнителният директор на MTG Йорген Мадсен Линдеман коментира, че „Нова“ контролира „33% комерсиален дял от зрителите“ в българския ефир.

Според Линндеман MTG напуска България заради започналото преди няколко години оттегляне от традиционната телевизия и фокусирането върху развлекателния бизнес и предлагането му през онлайн платформи. Така MTG приключва продажбата на дейността си в чужбина.

Първите спекулации, че MTG планира да продаде инвестицията си в България се появиха преди около година. През юни миналата година дори имаше една неуспешна процедура по продажбата. Тогава  Modern Times Group отказа да продаде българския си бизнес на управляващия го Дидие Щосел и воден от него консорциум инвеститори.

Според информация на „Студия Трансмедия“ MTG е отклонила тогава предложението на консорциума на Щосел с мотива, че в момента компанията има натрупана достатъчно голяма ликвидност и не планира продажби на свой бизнес.

Това звучи като съвсем бланкетен отговор, който е изпратен от MTG само с цел да се отклони подадената оферта.Подадената от Щосел и компания оферта е имала поне две слаби звена. Първото е цената. Според информация на „Студия Трансмедия“ предложението към MTG наистина е било в диапазона на 100 млн.евро.

Новата оферта, която е предложена от PPF Group е значително по-добра. При това Петр Кернел е готов да плати цената незабавно и в кеш.

MTG  купи „Нова телевизия“ през 2008 г. в сделка за 620 млн. евро. Излизането от операцията е на значителна загуба.

 

 

 

 

 

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *