Евроскептичната партия AfD вече е втора сила в Германия

Евроскептичната партия AfD вече е втора сила в Германия

Евроскептичната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) вече е втора по популярност сред избирателите. Това показва проучване на социологическа агенция Insa за в. „Билд“, публикувано в понеделник.

Резултатите показват, че AfD за първи път изпреварва Германската социалдемократическа партия (SPD).

Новината идва буквално в навечерието на гласуване от членовете на SPD на споразумението за нова коалиция с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел. Социалистите кметове на големи градове в страната одобриха сделката, но за резултатите ще трябва да се почака до 4 март. Ако социалдемократите не се съгласят за мандат на голямо коалиция, Германия най-вероятно ще се отправи към предсрочни избори.

Консерваторите на канцлера Меркел повишават подкрепата си с 2.5 пункта до 32%, а AfD е след тях с 16%. SPD е изгубила 1 пункт и е слязла на 15.5%.

В петък обществената телевизия ARD разпространи допитване на Infratest Dimap, според което едва 16% от избирателите биха гласували за SPD, ако изборите бяха сега.

 

Това е понижаване с два пункта само от началото на месеца и с 4.5 пункта спрямо резултата от септемврийските избори (20.5%), най-лошият за SPD на федерални избори от 1949 г. насам.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *