ГЕРБ, ОП и „Воля“ отхвърлиха ветото на президента

ГЕРБ, ОП и „Воля“ отхвърлиха ветото на президента

С приетите текстове собствениците на земеделски имоти могат да поискат разрешение за строеж

 

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху преходните и заключителните разпоредби на Закона за посевния и посадъчния материал, с който се променя и Законът за опазване на земеделските земи. Това стана с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

С приетите за трети път текстове на собствениците на земеделски имоти, които през последните години са били със сменено предназначение, окончателно се разрешава да поискат препотвърждаване на разрешенията за строеж. В началото на февруари Радев оспори тази възможност. Преди това екологични организации алармираха, че предложенията, прокарани тихомълком между първо и четене, създават възможности за разрастване на строителството в земеделски земи в атрактивни за инвеститорите райони като София, Пловдив и по Черноморието.

Дебатът продължи около час, като в него нито веднъж не се изказа представител на ГЕРБ. От БСП коментираха, че управляващите се страхуват от реакцията на обществото. „Имаше силна ответна реакция от хора, които се притесняват, че със закона се отваря път за застрояване, коментира Крум Зарков от БСП.

Според него правителството на Бойко Борисов очевидно се е страхувало от ответната реакция и съпротива срещу законопроекта, поради което е предпочело да не се занимава с „горещия картоф“, а го е оставило на депутати в Народното събрание. „Законът трябваше да премахне административната тежест. Нищо общо няма със застрояване и най-различните тематики, които се обсъждат“, посочи той и допълни, че въпреки това в закона са внесени такива промени и така се е създал хаос.

„Ветото на президента върху Закона за посевния и посадъчния материал е правилно. Това е един изключително сложен, труден за прилагане закон. В рамките на 3 заседания този закон беше приет. Предложението, което е гласувано, е отстъпление от сега действащите механизми и защити на земеделските земи“, коментира зам.-председателят на комисията по земеделие Светла Бъчварова от БСП.

Категории ОбществоЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *